Yo La Tengo – Fade

Yo la tengo is een band die er altijd al lijkt te zijn geweest; zo las ik voor het eerst over ze in de Oor zo rond 1994. Verzamelplaat Prisoners of love uit 2005 geeft een mooi overzicht van hun dan al twintig jaar durende carrière. Gitaarrock a la de Velvet Underground als basis en uitstapjes naar genres zo divers als bossanova, freejazz, soul, surf, ambient soundscapes, you name it. En over de band is inmiddels zelfs een biografie verschenen, hoeveel indiebands kunnen hen dat nazeggen? (antwoord: meer dan je denkt, bijvoorbeeld Sonic Youth en Wilco).

Nieuw album Fade wordt algemeen onthaald als hoogtepunt in het oeuvre van de band en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. De plaat is nog steeds divers, maar klinkt meer als een geheel dan andere recente Yo la tengo platen, zoals het fantastisch getitelde I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass. De nummers zijn voor hun doen kort en de plaat is mooi geproduceerd door John McEntire, bekend van de geweldige experimentele postrockgroep Tortoise. De nummers variëren van Velvet Underground achtige rockers (opener “Ohm”, zie hier de clip met een boom), meditatieve gitaar op krautrockritmes (“Stupid things”) tot mooi georkestreerde pop (“Before we run”).

De elpeeversie bevat ook nog eens een bonussingletje met onder meer een cover van een nummer van Todd Rundgren (I saw the light). Covers spelen is een grote traditie van de band, met coverplaten onder eigen naam en het schitterende pseudoniem the Condo Fucks. Ook is er een verzamelalbum beschikbaar (Yo la tengo is murdering the classics, zie hier de belachelijk diverse tracklist) van de covers die ze elk jaar met Hannukah spelen (of verkrachten, zoals de titel ook al belooft) voor radiostation WFMU in hun woonplaats New Jersey voor een goed doel. Mooie band, mooie nieuwe plaat!

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.