Suck it and See…

Binnen een jaar ontwikkelden The Arctic Monkeys zich van lokale helden uit Sheffield tot wereldsterren. Via internet, zelf uitgebrachte demo’s en een groeiende schare fans brak de band in 2006 door met hun debuutalbum Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not. Neo punk, stevige indie rock. Toegankelijk – niet voor niets werd de plaat een van de meest verkochte Britse albums ooit – en toch klonk het rauw. Teksten gingen over kleine dingen: uitgaan, meisjes versieren en slechte ervaringen met uitsmijters. Frontman Alex Turner toonde zich een goede observator van de bezigheden van de jeugd.

Met het succes kwamen de platenlabels en de prijzen. En daarmee natuurlijk de druk om te blijven presteren. Capuchontruien en spijkerbroeken werden ingeruild voor op maat gemaakte jasjes. Het haar groeide tot op de schouders. De schoenen werden voortaan gepoetst, waarschijnlijk niet eens door hen zelf. Stijl werd iets om over na te denken. Ook muzikaal. Voor hun derde studioplaat, Humbug, vroegen ze Josh Homme (Kyuss, Queens Of The Stoneage, Eagles of Death Metal) als producer. De stoner rock guru uit Palm Desert. Het geluid werd dikker, composities uitgebreider en de teksten abstracter.

De metamorfose van rebelse band – way too cool for school – tot glamourrockende halfgoden ging mij te snel. Natuurlijk is de drang om muzikaal te vernieuwen bewonderenswaardig, maar ik had nog wel een album puberale punk aangekund en vond het geproduceerde Humbug en diens opvolger Suck It And See erg ‘gelikt’ en daardoor nogal teleurstellend.

Totdat ik onlangs een akoestische versie van Suck It And See hoorde, titeltrack van hun vierde studioplaat. Daarin doet Alex Turner namelijk nog steeds waar hij zo goed in is: het abstracte koppelen aan het alledaagse. Liefde voor een meisje koppelen aan een blikje fris. Niet zomaar een blikje fris! Misschien blijf ik het nummer zonder alle effecten wel mooier vinden dan de albumversie, maar ik geef die twee ‘gladde platen’ binnenkort toch nog maar een tweede kans…

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.