Black Sabbath, niet alleen voor langharig tuig

iron man

Henry Rollins heeft eens gezegd dat het natuurverschijnsel “el nino” eigenlijk anders had moeten heten. Zijn voorstel: “the first four Black Sabbath albums”. Geen gek idee, want die albums bevatten misschien wel de beste, en zeker de eerste, heavy metal die ooit op plaat is gezet.

De lijst van bands die een cover van Black Sabbath hebben opgenomen, leest als een who-done-it van de metal van de afgelopen veertig jaar. Maar er staan ook muzikaal vreemde eenden in de bijt tussen en die coveren vaak hetzelfde Sabbathnummer, Iron Man. De tekst van Iron Man is een ingewikkeld verhaal over tijdreizen en de vernietiging van de mensheid en gaat niet over de film/stripheld van Marvel comics zoals je misschien zou verwachten. De kracht van het nummer ligt in de muziek, met name de vette en klassieke riff van Tony Iommi.

De riff van het nummer is waarschijnlijk de reden dat niet-metalbands het nummer coveren, want die riff blijkt ook in andere muziekstijlen meer dan overeind te blijven. Bijkomend voordeel: een niet-metal cover van Black Sabbath valt geheid op vanwege het contrast met het origineel. Hieronder vier versies van Iron Man gevonden uit compleet andere genres: pop, electronica, country/folk en hiphop. En niet van de minsten: the Cardigans, Four Tet, Giant Sand en Kanye West.

Iron Man by Giant Sand on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *