Blue Monday 2014

Een blauwe maandag

Wanneer je dit leest, heb je geluk gehad en behoor je tot de gelukkigen die Blue Monday overleefd hebben… Blauwe maandag, ofwel de maandag van de laatste volle week in januari is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de somberste dag van het jaar.

Pas dit jaar hoor ik zoveel over het fenomeen, terwijl Arnall de Blue Monday al in 2005 lanceerde. Een combinatie van factoren – korte winterse dagen, het mislukken van goede voornemens en ook de hoogte van het maandelijkse salaris – zou perfect voorspellen wat de somberste, meest melancholieke dag in het jaar is. De bepaling van de dag wordt kracht bijgezet door een wiskundige formule. Een formule met tot de verbeelding sprekende grootheden, maar helaas geen enkele meetbare eenheid.

Beunhazerij

Cliff Arnall heeft in de afgelopen jaren veel kritiek over zich heen gekregen. Los van inhoudelijke gebreken – het ontbreken van een theoretische verklaring en meeteenheid – werd Arnall verweten zijn psychologische verschijnsel ‘verkocht’ te hebben aan Sky Airlines. Hij bedacht het gehele concept namelijk niet alleen, maar met hulp van een Brits PR-bureau. Want wat doet met men als men in een dip zit? Juist, dan boekt men een reisje naar de zon!

Kleur in de muziek

Kleur en emotie doen het goed samen. Je ziet geel van nijd en groen van jaloezie. Bij veel aangrijpende (sociale) gebeurtenissen is een kleur bedacht: een blauwtje lopen, op zwart zaad zitten of een grijze muis zijn. Om over het schijten van zeven kleuren bagger niet eens te beginnen.. De kleur blauw wordt met name geassocieerd met koelte, rust en afstandelijkheid. Maar ook met waarheid en helderheid.

In de muziek komt kleurgebruik veelvuldig voor. En zeker de kleur blauw. Geen blues zonder blauw. Wat klinkt er spannend zonder de dramatische Blue Note?

Om te vieren dat we de blauwe maandag voor dit jaar weer achter ons hebben, stel ik voor dat we ons nog even collectief neerslachtig voelen bij het luisteren van Cat Power’s versie van Joni Mitchell’s Blue

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *