Broadcast Berberian Sound Studio OST

Deze week is de film Berberian Sound Studio in première gegaan. In de recensies en achtergrondstukken in de Volkskrant en NRC wordt de film geprezen, maar met geen woord gerept over de soundtrack van de Britse band Broadcast. Daarover lees je pas in specialistische (en toffe) magazines als Shindig!. Toch gek, voor een film waarin geluid zo’n belangrijke rol speelt!


De film speelt in de jaren zeventig en gaat over een Engelsman die langzaam gek wordt als hij in Italië de geluidseffecten maakt voor een horror/thriller film in het Giallo-genre. Giallo is een typisch Italiaans genre uit de jaren 60/70 , waarin – voor die tijd – zeer expliciet sex en geweld (bloed!) getoond worden. Ook de soundtracks van de films zijn beroemd, met name die van de Italiaanse progrockgroep Goblin. Beluister hieronder hun spooky soundtrack voor de film Suspiria uit 1976:

Berberian Sound Studio heb ik nog niet gezien, maar de soundtrack heb ik al wel gehoord. Die is namelijk van Broadcast, een band die ik steeds fascinerender begin te vinden. Krautrockritmes, oude synthesizers, maar ook mooie door Trish Keenan gezongen popliedjes. Psychedelica zonder rock, zoals ik ergens las, geïnspireerd door United States of America en Silver Apples. Bands die vaak als inspiratiebronnen worden genoemd door andere muzikanten, maar waarvan ik de muziek niet ken. Een eerste duik in hun klassiekers (heerlijk die volledige albums op youtube!):

De muziek van Broadcast werd door de jaren heen steeds experimenteler: meer collages, minder liedjes. Deze soundtrack is dus een logische stap voor de band. De thematiek van de film – de manier waarop geluid sterke mentale beelden kan oproepen – past bij hun muziek, net zoals de collageachtige aanpak van een soundtrack ze past. Liedjes staan er niet op, wel hele mooie sfeertekeningen. Hieronder een nummer van de soundtrack:

Helaas is dit ook het laatste werk van de band, althans in deze vorm. Zangeres Trish Keenan overleed namelijk vorig jaar. Erg zonde, te meer omdat Broadcast een band is waarvan de volgende stap altijd interessant was. Maar er zijn voor mij gelukkig nog voldoende oude platen van ze om te ontdekken. En als toegift: een vriend van Keenan zette na haar dood deze mixtape online, die hij vlak voor haar dood van haar gekregen had.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.