Caitlin Rose – The Stand-In

Een stevig vervormd gitaarakkoord opent de cd en hoewel ik weet dat ik hier naar een countryalbum ga luisteren, ben ik toch even van slag. Het akkoord vervaagt en de muziek gaat meer aan de verwachtingen voldoen. Een liedje over de moderne muziek, of liever het gebrek aan goede hedendaagse muziek, is de openingssong van The Stand-In van Caitlin Rose.

Dronken in de huiskamer

Caitlin Rose is een 25-jarige countryzangeres die ooit begonnen is als punkzangeres. Dit jaar kwam The Stand-In uit, haar tweede volledige album. Alle nummers zijn geschreven in de huiskamer, waar de zangeres met haar twee beste vrienden dronken werd en liedjes schreef over bedachte personages. Bijna elke track gaat, zoals het een countryplaat betaamt, over verdrietige, depressieve mensen of treurige gebeurtenissen. Het mooiste voorbeeld van hiervan is het nummer Waitin’, een nummer over twee geliefden die niet alleen uit elkaar gegroeid zijn, maar allebei ook van begin af aan wisten dat de relatie niet zou werken. Waitin’ is een nummer over mensen die weten dat het tijd is om afscheid van elkaar te nemen, maar dat eigenlijk niet willen.

Clocks always ticking upon the wall,
Waitin’ for someone take the fun
One hand always wants to hang on
the other one says that it’s time to move on

Het album is sowieso erg gebaseerd op het nemen van afscheid. Pink Champagne, Golden Boy en I Was Cruel zijn allemaal nummers waarin liefdesverdriet centraal staat.

Mooie liedjes en fantastische harmonieën

The Stand-In is qua onderwerpen dus een album dat volledig aansluit op een oude countrytraditie, maar is het ook goed? Dat is het zeker! De liedjes zijn mooi, sfeervol en ingetogen. Haar stem is mooi, de harmonieën die gezongen worden soms tranentrekkend en in een aantal nummers maakt Rose mooi gebruik van een pedal steel. Haar voorbeelden zijn ook goed terug te horen. Sommige passages doen je denken aan Richmond Fontaine terwijl het pedal steel soms doet terugdenken aan de honky tonk. Ze heeft sowieso al eerder de aandacht getrokken van grote namen in de scene. Zo heeft Caitlin Rose bijvoorbeeld het nummer Only A Clown samen met Jayhawks-legende Gary Louris geschreven.

Toch denk ik dat Rose nog beter kan. Eigenlijk is er namelijk maar één nummer waarin de zangeres echt helemaal los weet te komen van conventies. Het eerder genoemde Waitin’ is het beste nummer van de plaat. In dit nummer zoekt Rose helemaal haar eigen weg en durft ze bijvoorbeeld haar stem te verheffen op momenten dat ze boos is.

Toch mag dit de pret niet drukken. The Stand-In is een heerlijk album. Ik heb het de laatste tijd veel beluisterd en ik kan me voorstellen dat deze plaat de komende tijd de revue nog regelmatig zal passeren.

<< JV

Social Share Toolbar

One thought on “Caitlin Rose – The Stand-In

  1. Pingback: [Eindejaarslijst] What's new - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published.