Chet Baker: 30 jaar later

Op 13 mei is het 30 jaar geleden dat op de Zeedijk een lijk werd aangetroffen. Een aan lager wal geraakte man was uit zijn hotelraam gevallen. In zijn hotelkamer werd heroïne en cocaïne gevonden. De zwerver was Chet Baker, een van de grootste jazzmuzikanten ooit.

Gerry Mulligan Quartet

Chet Baker brak in 1951 door toen hij door dé Charlie Parker gevraagd werd om mee te spelen bij wat optredens aan de westkust van de VS. Daarvoor timmerde Baker al rustig aan de weg door mee te spelen met de bekende saxofonist Stan Getz. Zijn grootste succes had hij echter met het Gerry Mulligan Quartet, waar hij een jaar later lid van werd. Van dit succes kon Baker niet lang genieten: een jaar nadat hun versie van My Funny Valentine een grote hit werd, werd frontman Gerry Mulligan veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege drugsbezit. Ook Baker zat in die tijd flink aan de drugs, een verslaving waar hij zijn hele leven mee te maken zou hebben.

Chet Baker Sings

Met het verdwijnen van Mulligan, werd Baker als nieuw gezicht naar voren geschoven door het label. In 1956 werd hij zichtbaarder dan ooit toen zijn album Chet Baker Sings uitkwam. Chet Baker Sings is een prachtige, ingetogen plaat. Baker heeft een hele zachte stem en het zou zonde zijn als hij deze niet zou gebruiken. Toch zette dit album kwaad bloed bij jazzfans, die helemaal niet zaten te wachten op zijn gezang, maar alleen op zijn trompetspel.

Jaren zestig: In de goot

In de jaren ’60 ging het mis met Baker. Zijn drugsgebruik werd steeds erger. Hij verpande zijn instrumenten om te kunnen scoren, zat een jaar in de gevangenis vanwege drugsbezit. Maar het ergste wat hem overkwam was dat er een paar voortanden uit zijn mond werden geslagen toen hij ruzie kreeg met een dealer. Deze tanden zijn noodzakelijk voor iemand die een blaasinstrument speelt om zijn lippen om het rietje te kunnen sluiten.

Comeback

Eind jaren ’70 ging het weer wat beter met Baker en hij begon weer muziek te maken. Er waren nog mensen die wisten wat een fantastische muzikant het was die hem graag wilde helpen. Zo heeft hij bijvoorbeeld meegespeeld op verschillende nummers van Elvis Costello en hij ging weer touren met Stan Getz, de man die hem ontdekt had.

Dood

Ondanks dat het weer beter met Baker ging, bleef drugs een groot onderdeel van zijn leven. Het bleek zelfs een fataal onderdeel te zijn, want op 13 mei 1983 viel hij op 58-jarige leeftijd uit zijn hotelraam. Dit jaar wordt er uitgebreid stilgestaan bij zijn dood. Er verschijnt een nieuwe biografie en gisteren was er in het Bimhuis in Amsterdam een herdenkingsconcert waar verschillende Nederlandse jazzmusici aan meewerkten. Maar het best wordt Chet Baker natuurlijk herdacht door naar zijn muziek te luisteren.

Chet Baker by Soulfood Radio on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.