Daniel Romano: de redder van de country

In Nederland wordt er vaak gelachen om countrymuziek. Het is muziek voor boerenpummels die elke vorm van subtiliteit mist. Muziek voor mannen met een rode nek, muziek voor witte mannen met een Amerikaanse vlag op de truck, SUV of motor (of nog beter: de vlag van de Confederatie). Country wordt hier gezien als muziek voor white trash. Country gaat voor ons niet verder dan de muziek van Brad Paisley of Toby Keith. De huidige countrymuziek is een mix geworden van rockmuziek in combinatie met patriotische (lees: nationalistische) teksten. Zelfs Taylor Swift wordt nog gezien als serieuze country. Wat dat betreft is de eerste reactie op country zelfs nog wel goed te begrijpen.

Countryrock by Soulfood Radio on Grooveshark

Countrypolitan

In de tweede helft van de jaren ’50 maakte de countrymuziek een gelijke crisis door. Hank Williams had de honky tonk op de kaart gezet, maar was dood. De honky tonk was over. Een aantal labels uit Nashville – deze muziekstroming wordt ook wel de Nashville sound genoemd – begon langzaam maar zeker de honky tonk-invloeden te vervangen door invloeden uit de popmuziek. Fiddles en de steel guitar werden langzaam maar zeker vervangen door koortjes en strijkers. De eerste grote hit kwam in 1957: Jim Reeves’ Four Walls. De grootste successen boekte de countrypolitan echter pas eind jaren ’60 en begin jaren ’70. Voor ouderen die de hippiemuziek niet konden waarderen – niet noodzakelijkerwijs countryliefhebbers van nature – was de countrypolitan een veilige omgeving.

countrypolitan by Soulfood Radio on Grooveshark

Bakersfield sound

Een paar jaar nadat de Nashville sound zich voor het eerst openbaarde, ontstond er een tegenbeweging. In het Californische Bakersfield verzamelde een groep countrymuzikanten die de hele Nashville sound maar niets vonden. Zij gingen gewoon door met het gebruik van honky tonk-invloeden, maar wisten de muziek ook te vernieuwen. De Bakersfield sound kenmerkt zich door het gebruik van invloeden uit de Rock ‘n Roll. Er werd een backbeat aan de muziek toegevoegd en het gebruik van electrische instrumenten was niet meer taboe. Mannen als Merle Haggard en Buck Owens zijn groot geworden in deze stijl én hebben deze stijl groot gemaakt. Andere grootheden maakten later ook nog veelvuldig gebruik van de Bakersfield sound. Mannen als Gram Parsons’ The Flying Burrito Brothers, The Grateful Dead en Creedence Clearwater Revival hebben allemaal hun wortels in Bakersfield.

Bakersfield Sound by Soulfood Radio on Grooveshark

Daniel Romano

En nu zit de countrymuziek dus weer in een crisis. Als fan van countrymuziek heb ik me ook weleens afgevraagd of hier ook weer een nieuwe zanger of band op zou staan die ook nog echte country zou maken, niet alleen rockmuziek met country-invloeden. Het heeft lang geduurd, maar sinds dit jaar is er in ieder geval één zanger die moedig weerstand biedt tegen de Toby Keith’s van de wereld: Daniel Romano. Daniel Romano is een 18-jarige singer/songwriter uit Canada. Dit jaar kwam alweer zijn vierde album uit: Come Cry With Me. Zoals u wellicht kunt bedenken: het is niet een heel vrolijk album. Maar het is wel alles wat country mooi maakt: verdriet, rauwe emotie en goed gebruik van instrumenten als de fiddles en pedal steel. Het album begint met het nummer Middle Child, een nummer over een man die door zijn moeder is verlaten, máár zijn oudere zus en zijn later geboren broertje mochten wel bij haar blijven. Een hoop liedjes gaan over verloren of onmogelijke liefdes. Voor He Lets Her Memory Go (Wild) en A New Love (Can Be Found) zijn prachtige liedjes die je het liefst op de repeat wil hebben staan.

Maar het is niet allemaal traan-in-je-biermuziek: I’m Not Crying Over You, Chicken Bill en When I Was Abroad zijn drie hele luchtige nummers. Ook het nummer That’s The Very Moment is in eerste instantie erg vrolijk ..  tot je naar de tekst gaat luisteren. Het belangrijkste van dit hele album is nog wel dat er eindelijk weer goede country gemaakt wordt. En dat is voor liefhebbers als ik een erg fijne gedachte!

Social Share Toolbar

One thought on “Daniel Romano: de redder van de country

  1. Pingback: Top-3 nummers van 2013 - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *