De slechte keuzes van een cowboy

Cowboys blijven tot de verbeelding spreken. Stoere mannen die met gevaar voor eigen leven de trek naar het Westen maakten. Kloeke knapen die burgers beschermden tegen bandieten en indianen. Dappere kerels die weken op de prairie verbleven om te jagen en hun vee beschermden.

Zoals bij elke groep zaten er ook tussen de cowboys rotte appels. Bandieten, paardendieven, moordenaars. Vooral het spel tussen bandieten, als Jesse James, en de wet, als James’ moordenaar Robert Ford, spreekt erg tot de verbeelding. Niet zelden is de slechterik de held van het verhaal. Om een bandiet te worden, moet de cowboy toch ergens verkeerde keuzes hebben gemaakt. Tom Russell schreef een nummer over de slechte keuzes van een cowboy.

Tonight We Ride begint met het verhaal van Pancho Villa. Pancho Villa was een Mexicaanse bandiet die uiteindelijk generaal werd. In 1916 trok hij met zijn leger de Amerikaanse grens over en viel hij de stad Columbus, New Mexico aan. John Pershing werd er op uitgestuurd om hem op te pakken. Negen maanden zat hij achter het Mexicaanse leger aan. Pershing kreeg de opdracht de jacht te staken omdat de VS besloot mee te vechten in de Eerste Wereldoorlog; Pershing was elders nodig. Op dit punt begint het verhaal van onze cowboy.

De held van dit verhaal besluit namelijk om de strijd met Pancho Villa niet te staken. Hij gaat er met een groep mannen vandoor, maar kiest er wel voor om dat te doen op het paard van Black Jack Pershing. Vanaf dat moment gaat het bergaf met ons onderwerp. Hij doet er nog steeds alles aan om Villa te pakken, vooral voor de beloning. Hij ziet zichzelf al de trap van de hoerenkast op lopen om het te vieren.

Niet veel later zit onze cowboy in het gevang. Waarom is niet geheel duidelijk, maar laten we vooral niet vergeten dat hij net een couplet eerder een paard gejat heeft. Hij zweert te ontsnappen (desnoods met het rijtuig van de gevangenisdirecteur als hij niet meer zelf op een paard kan zitten). Er is wel haast bij: zijn kunstgebit laat hij achter in de gevangenis (heeft hij toch niet nodig om meisjes te zoenen of goedkope sigaren te roken). Veel heeft hij niet geleerd van zijn gevangenisstraf: het eerste wat hij wil doen is de slijterij in Juarez beroven. Hij heeft wel besloten zijn oude buurt achter te laten: hij vertrekt richting de bergen en de kust.

Tonight We Ride is een fantastisch nummer. Muzikaal zit het prachtig in elkaar, de stem van Tom Russell is gewoon erg prettig en elk onderwerp wat nodig is om een mooi cowboyverhaal te vertellen komt terug in de tekst. Hij zit achter een Mexicaan aan, steelt een paard, bezoekt een hoerenhuis, berooft een winkel en last but not least ook de Amerikaanse eagles krijgen een plekje in de tekst. Tonight We RideĀ is een heerlijk, laagdrempelig nummer en laat op een heel toegankelijke manier de andere – goede – kant van countrymuziek horen. Zo hopen wij toch nog een bijdrage te kunnen leveren aan uw muzikale opvoeding.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.