Doug Paisley en de muzikale misdaden van Kris Kristofferson

Negationisme. Betekenis: het ontkennen van een algemeen aanvaarde historische gebeurtenis. Ik kende het woord niet en dat is ook niet zo heel gek, omdat het woord vooral in België wordt gebruikt. Zo geldt daar ook een negationismewet, dat een verbod bevat tot het ontkennen van de Holocaust.

Ik las het woord vandaag in een veel minder beladen context, namelijk in een korte trackrecensie op humo.be van een liedje van Doug Paisley. De muziek van Doug Paisley zou namelijk ontkennen dat de muzikale misdaden van Kris Kristofferson ooit hebben plaatsgevonden. Het lijkt een vreemde beschrijving (gekke Belgen!), maar ik begrijp wat de schrijver bedoelt. Doug Paisley maakt namelijk nogal gladde en makkelijk in het gehoor liggende country/folk/rock, die precies klinkt als ontelbare gladde singer-songwriter platen uit de jaren zeventig. Inderdaad, zoals die van Kris Kristofferson. Hieronder mijn favoriete muzikale misdaad van Kristofferson:

Wat Paisleys muziek, en ook zijn nieuwe album, boven het maaiveld doet uitsteken zijn drie ingrediënten: zijn prachtige stem die klinkt als vloeibaar goud, prachtige liedjes die zijn geslepen als diamanten en tot slot de muzikale joker. Op toetsen is namelijk op een groot aantal van zijn nummers Garth Hudson te horen, mede-Canadees en oudlid van rootsrockgoden The Band. Luister hieronder naar een nummer van het nieuwe album, Strong Feelings, met beelden uit de studio (Garth Hudson is de man met de witte baard).

De geweldige website – als je van leftfield country, folk en soul houdt – Aquarium Drunkard heeft twee features over Doug Paisley. Een is een eerbetoon aan een van zijn grote inspiratiebronnen, Tony Rice, die wel de beste akoestische gitaarspeler ter wereld wordt genoemd. Luister hieronder een nummer van Tony Rice dat Paisley aanraadt, gevolgd door een gitaarles van de gitaargod zelf:

De andere feature bestaat uit twee covers, gezongen door Paisley en te downloaden van de site. Een is een cover van Love me tender en de ander een cover van een liedje van George Jones. Goed gekozen covers, want de originelen zijn ingezongen door zangers met prachtige stemmen. Luister de covers hier. Een van de covers heeft Paisley opgenomen in Jamaica in een sfeer die hij vergelijkt met deze reggaevideo van zangeres Jah9 (lekker nummer trouwens!):

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.