Dustin Prinz: Feel Good Inc. (Gorillaz cover)

Een logische stap..

Het maken van een cover is een essentiële stap voor iedere muzikant. Iedereen die een instrument heeft leren bespelen is begonnen met het coveren van een artiest of componist. Toen ik als 10-jarige jongen gitaar wilde leren spelen kwam dat voor een groot deel door de openingstune van de televisieserie Tour of Duty: Paint it Black van The Rolling Stones. Alhoewel het naspelen van dit nummer lang niet soepel ging – de moeilijkheidsgraad ervan ligt toch wel iets boven Boer daar ligt een kip in het water – heb ik snel geprobeerd mij dit nummer enigszins eigen te maken. Terwijl ik oefende op de gitaar, coverde ik eigenlijk steeds één van de bekendste rockbands van de planeet. Bovendien voelde ik mij minstens net zo stoer als hen. Een niet onbelangrijke motivatie voor een beginnende artiest.

Het grappige is natuurlijk dat The Stones ook begonnen met het coveren van andere artiesten, hun idolen. Naast enkele eigen nummers speelden zij aanvankelijk veel Buddy Holly, Chuck Berry en andere rhythm ‘n blues legenden. Als we even lekker associatief denken en corrigeren voor een méér dan gezonde dosis grootheidswaan, zouden we dan kunnen zeggen dat de cover de ruggengraat van de muziek is?

De juiste keuze?

Een goed gekozen cover kan ervoor zorgen dat je als artiest de exposure krijgt die je nodig hebt om verder door te breken. The Rolling Stones coverden de oude blues legenden. Jimi Hendrix’ eerste hit Hey Joe was een cover van The Leaves. De muziekgeschiedenis wordt noot voor noot geschreven, maar artiesten lenen van en leunen voortdurend op elkaar. Vorig jaar stond de Belgische band Triggerfinger wekenlang op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten met hun cover van Lykke Li’s I Follow rivers. Triggerfinger is geen beginnende band, maar die cover was wel de hit die zij nodig hadden om door heel Nederland geliefd te worden.

Over ronduit slecht gekozen covers heb ik het trouwens graag een ander keer..

Dustin wie?

En zo, muisklikkend van cover naar cover kwam ik vanmiddag uit op Dustin Prinz. Wie? Geen idee eigenlijk..

Dustin is muzikant, momenteel bezig met de opnames voor een nieuw album en zeer handig op de gitaar. Hij covert op zijn YouTube kanaal onder andere Feel Good Inc. van Gorillaz. Dit doet hij helemaal alleen, wat best knap is omdat hij over aardig wat lucht en concentratievermogen moet beschikken om tegelijkertijd de rap en de melodie te kunnen blijven brengen. Zijn gitaarspel is misschien wat staccato, maar de cover pakte me.

Waarom pakte deze cover me? Misschien omdat ik Feel Good Inc.  sowieso een lekker nummer vind en deze uitvoering vertrouwd, maar ook vernieuwend klonk. Misschien omdat het internet vol staat met coverende ‘ artiesten’ die nooit echt doorbreken – wat ergens een triest gegeven is. Maar misschien wel gewoon omdat die gekke Dustin veul beter gitaar speelt dan ik..

Hieronder allereerst het origineel van Gorillaz en daaronder de cover van Dustin. De graphics en montage zijn ongetwijfeld in het voordeel van Gorillaz, maar .. check for yourself!

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.