[Eindejaarlijst] Top 3 nummers van 2013

Een top 3 van de opvallendste nummers van 2013!

3. Het Koningslied – John Hewbank

Het lied die je wist dat zou verschijnen in de eindejaarslijstjes… Niet opgenomen in deze lijst omdat ik het zo’n fantastisch nummer vind, maar gezien de mate waarin “we” het er met z’n allen over gehad hebben toch wel een vermelding waard. John Ewbank nam de trotse taak op zich om het lied dat de inhuldiging van Willem Alexander zou moeten opvrolijken te schrijven.

En op dat lied bleek best wat af te dingen. Ik durf te beweren dat ik voor afstudeerborrels en bruiloften teksten heb geschreven die niet onderdoen voor het Koningslied. Wat belangrijker is, is de overtuiging en saamhorigheid waarmee je het zingt. Neerlandicus Wim Daniëls denkt daar heel anders over. Hij verscheen bij Pauw & Witteman, erkende allereerst zoiets als ‘creatieve vrijheid’ om de tekst vervolgens venijnig te fileren. Onzinnige vergelijkingen, neologismen (lees: onzinwoorden) en foutieve samentrekkingen. De tekst had alles.

Maar dat is toch helemaal niets nieuws in (pop)muziek?

Daarnaast was er nog de muziek: deze zou wel opmerkelijke vergelijkingen vertonen met bestaande nummers.. Opeenvolgende akkoordenreeksen enzo. Wederom niets nieuws in de muziek (hierover later meer).

Pfff. Je zal in 2013 maar John Hewbank hebben geheten…

2. Sonnentanz – Klangkarussell 

Dit jaar was Sonnentanz van Klangkarussell een absolute zomerhit. En het mooie was dat de zomer in dit muzikale geval al vroeg in maart leek te beginnen. Toen begon het nummer al rustig te pieken op internet. Instrumentale, jazzy house. Het Salzburgse duo weet een heel warm geluid mee te geven aan lome, nonchalante beats.

Hierbij meteen een tip voor komende winter: zet Sonnentanz aan in de auto tijdens het krabben van de vooruit. Wedden dat dat scheelt..

1. Get Lucky – Daft Punk

Ook op deze hit valt tekstueel wel wat af te dingen. Na een kosmisch en mythologisch getinte introductie gaat het uiteindelijk vooral over ‘scoren’ tijdens het stappen. Oh ja, en over het redden van de mensheid, denk ik. Niet dat het er iets toe doet. Met Get Lucky wist het Franse electro-duo Daft Punk een nummer af te leveren dat je meteen pakt. Een oorwurm van de bovenste plank.

Hoe kan het ook anders als je hulp krijgt van Nile Rodgers en hitmaker Pharell Williams..

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *