[Eindejaarslijst] What’s New II

In deze Eindejaarslijst – in willekeurige volgorde – drie muzikale ontdekkingen over 2013.

The Knife: visueel dansspektakel

Ook dit jaar was een significant deel van de Soulfood redactie op het Primera Sound Festival in Barcelona. Vijf dagen vol muziek en zon. Al viel dat laatste dit jaar enigzins tegen. Uitgebreide verslagen over het festival vind je hier en hier. Ondanks de wat lagere temperaturen was er genoeg om warm voor te lopen. Naast grote namen als Blur, Nick Cave en The Wu Tang Clan, Stalen ook minder grote namen de show.

Een van de minder grote acts die mij het meest is bijgebleven is The Knife. Gevormd door Olof en Karin Dreijer uit Zweden. Broer en zus. In 1999 startten zij dit elektronische duo en al snel waren zij succesvol. Als artiesten komen zij wat apart en ideologisch over. In 2003 stuurden zij twee vertegenwoordigers in apenkostuum naar de uitreiking van The Grammy’s. Bij wijze van statement, omdat er te weinig vrouwen in de muziek vertegenwoordigd werden. Optreden in de publiciteit doen zij het liefst vermomd.

Hun act is – sinds kort – een waar dansspektakel op dreunende beats. In Barcelona sprong en duikelde een tiental dansers over elkaar heen. Een van hun hits is een cover van landgenoot Jose Gonzalez’ Heartbeats.

 Yasmine Hamdan / Y.A.S. : arabische electro-folk 

Zo af en toe loont het om op zondagochtend iets eerder dan normaal uit bed te kruipen, de tv aan te zetten en Vrije Geluiden van de VPRO te bekijken. Het muziekprogramma van presentator Melchior Huurdeman heeft een ideaal tempo voor het tijdstip van de dag. De interviews zijn stroef en vaak stelt Melchior dezelfde vraag op 5 verschillende manieren.. Alles draagt bij aan het idee dat het programma geen haast heeft. Er is tijd om te kwebbelen. Er zijn geen drukke jingles die dwingend het volgende item aankondigen. Perfect. Toegegeven, er zit vaak heel experimentele muziek tussen, maar zelfs dat is in een staat van nèt ontwaken, met de slaap nog in je ogen, best te pruimen..

In november was Yasmine Hamdan te gast. Geboren in Libanon en momenteel woonachtig in Parijs. In 2012 heeft deze Libanese zangeres haar eerste solo-album uitgebracht: in april 2013 internationaal verschenen onder de titel Ya Nass. Mooi en dromerig, zowel de muziek als de zangeres. Naast verdiensten in traditionele arabische muziek is Hamdan succesvol betrokken geweest bij arabische electro-pop acts.

Arabische electro-pop? De mix wekte meteen mijn interesse. In Frankrijk is Hamdan onder de naam Y.A.S. de samenwerking met producer Mirwais aangegaan. Mirwais is een in Zwitserland geboren producer van Afghaanse afkomst, die toen al had samengewerkt met Madonna. Geen beginner dus. Samen maakten Hamdan en Mirwais  in 2009 het album Arabology. Omschreven als arabische avant-garde muziek. Een mooie mix tussen klassiek arabische muziek en (westerse) electronica.

De uitzending van Vrije Geluiden hier.

Macklemore: publiekslieveling

Het nummer Thrift Shop was een ware oorwurm voor mij dit jaar. Zodra de eerste tonen klonken, herhaalde de melodie zich enkele uren in mijn binnenoor. Vooral de funky saxofoon deed het. De inhoud van de rap: kleding shoppen bij een kringloopwinkel. Heel iets anders dan de gebruikelijke bling-bling in rapnummers..

De maker: Macklemore. Alhoewel al bezig sinds 2000, was hij dit jaar toch vooral nieuwkomer. Begonnen als rapper in Seattle en omstreken. Na enkele EPs bracht hij pas in 2012 samen met producer Ryan Lewis het album The Heist uit. Qua persoon even aanstekelijk als zijn grote hit. Hij werd genomineerd als Best New Music bij de European Music Awards. En won. Een pop act, inderdaad, maar wel een heel aanstekelijke wat mij betreft.

Hieronder een zogenaamd ‘Tiny desk concert’  bij NPR Music. Vanaf 5:30 de hit Thrift Shop.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.