[Eindejaarslijst] What’s new

De kruidnoten liggen alweer maanden in de schappen, de Zwarte Pieten-discussie hebben we (bijna) achter ons en langzaam maar zeker begint u steeds meer kerstmuziek te horen. Het is december. Maar naast het gebruikelijke teveel aan snoep, eten en drinken is december ook de maand van de lijstjes. En dat is precies wat u deze maand kunt verwachten op dit blog. Deze week: de beste nieuwe muziek van dit jaar. Daarmee bedoelen we niet per se de beste nieuwe muziek die dit jaar gemaakt is, maar de beste nieuwe muziek die we dit jaar hebben ontdekt.

3: Caitlin Rose

Een hit is het niet geworden, Caitlin Rose’s The Stand-In. Erg zonde, want het is een erg fijn album. Op dit poppie countryalbum staan liedjes over liefdesverdriet, gebroken harten en verbroken relaties; thema’s die het altijd erg goed doen in de muziek. De teksten van Rose zijn goed, de stem erg prettig en de begeleiding klopt gewoon. The Stand-In verdient dan ook eigenlijk meer waardering dan het heeft gekregen, maar misschien moet dat allemaal nog komen.

Caitlin Rose – The Stand-In by Soulfood Radio on Grooveshark

2: Rodriguez

Ik kende hem nog niet, maar daar hoef ik me gelukkig niet voor te schamen: buiten Zuid-Afrika kende niemand de man nog. Daar is dit jaar verandering in gekomen. Eind 2012 verscheen de fantastische film Searching for Sugar Man. Rodriguez werd plots van een dagloner uit Detroit met een muziekcarrière in Zuid-Afrika een wereldsensatie. De film was een hit, Rodriguez zo mogelijk een nog grotere. Hij trad op op grote festivals en reisde de wereld af met zijn muziek. De beste man krijgt anno 2013 eindelijk de erkenning die hij verdient. Zijn teksten zijn rauw, zijn muziek sober en verdrietig en zijn verhaal is prachtig. Rodriguez verdient wat mij betreft zeker een plaats in dit rijtje.

Searching for Sugar Man by Soulfood Radio on Grooveshark

1: Israel Nash Gripka

Natuurlijk, hij was niet helemaal een onbekende meer. Zijn vorige plaat had ik eerder al een keer gehoord en zijn naam kende ik ook wel. Maar hoewel ik de naam wel al kende en de muziek zou moeten kennen, is de beste man mij nooit bijgebleven. Een omissie van grote proporties moet ik tot mijn schaamte zeggen. Toen dit jaar Israel Nash’s Rain Plans verscheen werd ik direct weggeblazen door het album. Ook zijn vorige album, Barn Doors & Concrete Floors, bleek een fantastische plaat te zijn. Combineer dat met twee uitstekende optredens in Nederland en Israel Nash Gripka is een absolute aanrader voor iedereen die ook maar een beetje van Americana houdt en mijn ontdekking van het jaar.

Israel Nash Gripka by Soulfood Radio on Grooveshark

<<

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.