Elvis Perkins’ schizofrene debuut

De dood van een van je ouders lijkt mij iets waar je wel een tijd van slag van kan zijn. Het gebeurde Elvis Perkins in 1992 – Perkins was toen zestien – voor de eerste keer toen zijn vader overleed. Op twaalf september 1992, om precies te zijn. Op een dag na precies negen jaar later maakte Perkins dit voor de tweede keer mee. Zijn moeder vloog op elf september 2001 van Boston naar Los Angeles, maar kwam niet verder dan New York. Haar vliegtuig vloog om 9.03 uur (lokale tijd) als eerste in het WTC. Het duurde daarna even, maar in 2007 verscheen het debuutalbum van Elvis Perkins: Ash Wednesday.

In 2008 bespraken wij dit album op de radio, maar sinds die tijd heb ik het nog regelmatig opgezet (wat ik zeker niet van alle albums die we besproken hebben kan zeggen). De laatste drie jaar – sinds zijn tweede album In Dearland uit kwam – is het helaas stil rond Perkins. Toch wil ik u dit folkpareltje niet ontzeggen.

Ash Wednesday

De helft van de nummers van Ash Wednesday had Perkins al geschreven voor 9/11. De andere helft heeft hij hierna geschreven. Perkins heeft heel bewust de nummers in deze volgorde laten staan. Dat geeft een heel schizofreen gevoel aan het album. De eerste helft van de plaat klinkt soms misschien ook wel somber, maar de pijn van het verlies van zijn moeder is bij deze nummers nog niet voelbaar. Nummers als While You Were Sleeping, All The Night Without Love en It’s Only Me zijn vooral ‘normale’ sombere nummers, terwijl May Day en Moon Woman, pt. 2 misschien zelfs opbeurend te noemen zijn. Maar na zes nummers slaat de sfeer op het album om.

De titeltrack van het album – Ash Wednesday – The Night & The Liquor, It’s A Sad World After All, Sleep Sandwich en Good Friday zijn vooral kleine portretten van zijn vader en moeder. Het album wordt nooit overdreven depressief. Het zijn vooral liefdevolle verhalen over het leven van zijn beide overleden ouders. Het enige dat echt verwijst naar de gebeurtenissen van die bewuste elf september is de titel van het album. De terroristische aanslagen waren op een dinsdag. Op woensdag had hij alleen nog maar de as van ouders. Voor de rest niets over elf september. Alleen het gemis van en zijn liefde voor zijn ouders.

In Dearland kwam in 2010 uit en verschilt enorm met Ash Wednesday. Op In Dearland worden veel meer verschillende instrumenten gebruikt. Het album klinkt af en toe zelfs bombastisch. In Dearland is ook zeker een mooi album, maar het gevoelige Ash Wednesday wordt niet overtroffen. Een absolute aanrader.
Elvis Perkins – Ash Wednesday by Soulfood Radio on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.