Gov’t Mule – Shout!

2

Warren Haynes heeft een druk schema: hij is zanger/gitarist van maar liefst drie bands. Hij speelt bij de Allmann Brothers Band, vervangt Jerry Garcia tijdens tours van de Dead en is daarnaast de drijvende kracht achter Gov’t Mule. Je zou bijna vergeten dat hij ook nog solomateriaal uitbrengt en de nodige gastoptredens verzorgt. Een indrukwekkende gitarist met een indrukwekkend arbeidsethos.

Na soloplaat Man in Motion en het daarbij horende live album The Warren Haynes Band Live At Moody Theatre – waarop soul een belangrijke plaats innam – keert Haynes met Shout!. Het achtste studioalbum van Gov’t Mule gaat terug naar dampende bluesrock. World Boss is een felle opener en met No Reward wordt het opdringerige rockgeluid vastgehouden. Er worden uitstapjes gemaakt naar reggae (Scared To Live) en barroom  blues (When The World Gets Small), maar eigenlijk alles klinkt even vertrouwd. De band speelt strak en de solo’s van Haynes klinken nog steeds zo lekker dat vernieuwing je helemaal niets kan schelen. Weg met hipsters die relevantie een criterium vinden om een nieuw album te beoordelen: dit is echte muziek.

Haynes en drummer van het eerste uur Matt Abts vormen de ruggengraat van Gov’t Mule. Bassist Allen Woody overleed in 2000 en zijn plek wordt op Shout! ingenomen door Jorgen Carlsson die op nummers als Funny Little Tragedy meteen laat horen stevig gas te kunnen geven. Danny Louis op toetsen completeert de line-up.  Tip: check ook het album The Deep End uit 2001, dat een eerbetoon is aan Allen Woody. Er speelt een keur aan geweldige bassisten mee, waaronder John Entwistle, Jack Bruce en Bootsy Collins. Voor een appel en een ei scoor je hier zelfs de box waarin ook deel 2 en de bonus disc Hidden Treasures te vinden zijn.

Meegeleverd met Shout! is een tweede schijf, waarop gasten als Dr. John, Steve Winwood en Ben Harper dezelfde nummers nog eens dunnetjes overdoen en Gov’t Mule als backing band fungeert. Leuk voor de fans, maar geen echte toevoeging. Een extraatje bij een plaat die het op eigen kracht prima redt.

Gov’t Mule – Shout! by Soulfood Radio on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *