Guy Clark’s warme jas

Artiesten als The Highwaymen, Johnny Cash, Jerry en John Denver maakten Guy Clark’s nummers bekend onder het grote publiek. Jerry Jeff Walker scoorde hits met nummers als L.A. Freeway en Desperadoes Waiting For The Train. Even leek het er op dat Guy Clark de geschiedenis in zou gaan als songwriter. Gelukkig koos hij er toch nog voor om zijn liedjes ook zelf op te nemen.

Desperadoes Waiting For The Train is misschien wel het mooiste nummer van Guy Clark, maar vandaag hebben we het over het nummer Like A Coat From The Cold. Een nummer over een man die in het verleden niet zo lekker in z’n vel zat. Hij dronk veel te veel whiskey, liep weg voor problemen en vastigheid en kon het eigenlijk allemaal niet zo goed aan. Totdat hij een vrouw ontmoette. Deze vrouw hielp hem, stuurde hem en hield hem warm in de kou.

But the lady beside me is the one I have chosen
to walk through my life
like a coat from the cold.

Die vrouw was Susanna Clark, de vrouw met wie Guy tot haar dood in 2012 getrouwd was. Het stel trouwde in 1972Like A Coat From The Cold kwam voor het eerst uit in 1975. Het nummer stond dat jaar op twee verschillende lp’s: Old No. 1, het debuutalbum van Guy Clark en op het album Ridin’ High van Jerry Jeff Walker.

De man met wie hij flessen whiskey dronk in dit nummer, kunnen we raden. De beste vriend van Guy Clark was Townes Van Zandt, de legendarische singer/songwriter en beroepsalcoholist. Toen Townes Van Zandt begin jaren ’90 wilde stoppen met drinken, kwam de dokter tot de conclusie dat afkicken voor Van Zandt ongezonder zou zijn dan gewoon doordrinken. Dus dronk Townes door, tot hij in 1997 overleed.

Like A Coat From The Cold by Soulfood Radio on Grooveshark

My Favorite Picture Of You

Na de dood van zijn vrouw was Clark zowel dus zijn beste vriend als zijn vrouw kwijt. Hij was eenzaam en wilde dat van zich af schrijven. Dit najaar kwam het resultaat van zijn arbeid uit: een prachtig nieuw album uit waarop hij denkt en hoopt over de toekomst. Het eerste nummer, Cornmeal Waltz, is een erg depressief nummer. De oude, liefdevolle Guy Clark keert weer terug op de titeltrack van het album. My Favorite Picture Of You gaat over zijn vrouw. Hij zingt wat hij mist aan zijn vrouw, wat hij liefhad en probeert haar dood enigszins in perspectief te plaatsen. En zo gaat het het hele album door. My Favorite Picture Of You is het best een melancholisch album te noemen, maar voor liefhebbers van outlaw country zeker een aanrader.

De hoes van het album is ook nog de moeite van het vermelden waard. Op de hoes houdt Guy Clark zijn favoriete foto van z’n vrouw vast. Ze kijkt stuurs, boos en met haar armen over elkaar de camera in. Susanna Clark kwam op die foto net thuis van een korte vakantie. Toen ze het huis binnen stapte lagen daar Guy Clark en – daar heb je ‘m weer – Townes Van Zandt dronken in de huiskamer. Woedend was ze, bijna had ze haar spullen gepakt en was ze verdwenen. Maar ze bleef en was ze nog jaren de warme jas die Guy Clark nodig had. Met dit album – dat je hier zelf kunt luisteren – neemt Clark afscheid van haar.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *