Hard Working Americans

Een superband kan je het nog net niet noemen. De muzikanten die samen de band Hard Working Americans vormen zijn niet de grootste sterren in de Americana en de jambands. Maar dat wil niet zeggen dat het resultaat van vier artiesten die samen besluiten te spelen niet uitermate fijn klinkt. Een kleine week geleden kwam hun debuutalbum uit: Hard Working Americans.

Singer/songwriter Todd Snider verzamelde Dave Schools (bassist van Widespread Panic), Neal Casal (gitarist van onder andere The Cardinals en Chris Robinson Brotherhood), Chad Staehly (toetsenist van Great American Taxi) en Duane Trucks (drummer) om zich heen om lekker te spelen. De beste nummers met de beste muzikanten spelen, dat is het idee.

The songwriters in the Americana world were spending as much time on their poems as the jam bands spend on their tones and their solos. Why not put these things together? Why not combine the best songwriters with the best musicians?

Op het album staan elf nummers. Elf covers, om precies te zijn. Ze hebben niet gekozen voor de meest voor de hand liggende nummers. Nummers van The Bottle Rockets, Drivin’ n’ Cryin’, BR5-49 en meer staan er op het album. Ook nummers van bekendere namen als Randy Newman (Mr. President, Have Pity On The Working Man) en Gillian Welch (Wrecking Ball, samen met David Rawlings) hebben een plaats op het album gekregen. En dat is allemaal uitstekend gelukt.

Hard Working Americans is zo’n album dat je direct bij de keel grijpt. Blackland Farmer komt er gelijk lekker in met een goede gitaarriff, de bas en drum stuwen het nummer voort, de zang is ingetogen en het orgel is heerlijk melodieus. Dit alles zorgt voor een heel duistere sfeer. Another Train is lekker rockend, Stomp and Holler is dampend en swingend en Straight to Hell is een mooie ballad. Nog twee nummers verdienen een speciale vermelding: Welfare Music en Wrecking Ball. Welfare Music gaat over een meisje afhankelijk van de overheidssteun om te overleven. Het is een heel vrolijk countrynummer met een droevige tekst. Het nummer klopt: een goede stem, goede solo en goede sfeer. Het nummer staat. Dat geldt ook voor Wrecking Ball, het laatste nummer van het album. Een gevoelig nummer over een verloren liefde. Een ballad als afsluiter, ingetogen en tranentrekkend.

Hard Working Americans is een fantastisch album van een interessante band. Ik ben benieuwd of ze ooit eigen nummers gaan schrijven (en hoe dat dan klinkt). Maar op dit moment zijn deze elf nummers meer dan genoeg. U bent benieuwd geworden? Hier kunt u het album luisteren.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *