[In Memoriam] George Jones (1931-2013)

De country verloor dit jaar een van de grote. Toen George Jones op 26 april 2013 overleed, kwam dat als een complete verrassing: hij was niet ziek en er stonden nog steeds voldoende optredens op de agenda. Magere Hein had echter andere plannen en haalde hem op 81-jarige leeftijd.

Op negenjarige leeftijd kreeg de geboren Texaan voor het eerst een gitaar in zijn handen gedrukt. Sindsdien heeft hij eigenlijk altijd gespeeld. Zijn eerste opname was het door hem geschreven nummer No Money In This Deal. Hij kreeg van zijn producer het verwijt teveel op zijn helden te willen lijken, maar het werkte wel. Hij stond al snel in het voorprogramma van Elvis Presley en Johnny Cash (die indertijd samen toerden). Met Presley heeft Jones nooit veel contact gehad, maar Johnny Cash bleef een van zijn beste vrienden – tot Cash overleed natuurlijk.

Succes

Het grote succes van Elvis – en het uitblijven van zijn eigen doorbraak – zorgde ervoor dat Jones (met gezonde tegenzin) ook een paar Rock ‘n Roll-nummers schreef, maar zijn doorbraak bleef maar uit. Tot hij in 1959 White Lightning uitbracht. Dit nummer was zijn grote doorbraak en klonk, ironisch genoeg, erg Rock ‘n Roll. Het was het begin van vijf jaar waarin Jones weinig fout kon doen. Hij had de nodige hits, maar schreef ook hits voor anderen (onder andere voor zijn vriend Johnny Cash). Maar vanaf halverwege de jaren ’60 werd het allemaal minder.

Mr. & Mrs. Country Music

Muzikaal bleef het allemaal goed gaan met George. Hoewel hij zelf tussen 1964 – toen hij van label switchte – tot 1979 solo slechts één nummer 1-hit had, stonden er genoeg andere mensen bovenaan de hitlijsten met nummers van zijn hand. Eind jaren ’60 ontdekte hij Tammy Wynette. Hij schreef nummers voor haar en ze gingen samen touren. In 1969 trouwden ze zelfs.Hun duetten deden het het hele decennium ook erg goed in de hitlijsten. Al snel stond het muzikale duo Jones-Wynette bekend als Mr. & Mrs. Country Music. George Jones werd een van de household names van de country.

Toch waren de jaren ’70 rumoerig voor George Jones. Jones had altijd al een voorliefde gehad voor alcohol – White Lightning was pas na 80 takes goed vanwege Jones’ dronkenschap – begon hij eind jaren ’60 ook amfetamine te gebruiken. Aan het begin van het decennium was Jones in een afkickkliniek opgenomen om van de drank en amfetamine af te komen, maar zonder al teveel succes. George Jones ging zich meer en meer misdragen en in 1976 scheidde hij van Tammy Wynette. Aan het eind van de jaren ’70 ging het pas echt mis toen Jones ook nog cocaïne ontdekte. Hij werd paranoïde, schoot op een vriend, kwam niet opdagen bij optredens en zat financieel volledig aan de grond. Uiteindelijk zijn zijn vrienden Johnny Cash en Waylon Jennings – nog zo’n countrygigant – hem te hulp geschoten. Hij zat er helemaal doorheen en in 1979 hij liet zich zelfs opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Nieuw succes

Begin jaren ’80 kwam George Jones terug met een knal. Zijn grootste hit kwam in 1980 uit. He Stopped Loving Her Today stond 18 weken bovenaan de hitlijsten en Jones was helemaal terug. Maar het ging nog steeds niet helemaal goed. Hij stond nog steeds vaak dronken en high op het podium en was zelfs deelnemer aan enkele politieachtervolgingen. In 1981 ontmoette hij Nancy Sepulvado. Hij trouwde met Nancy en het lukte haar om Jones op het rechte pad te krijgen en te houden. In 1990 kwam zijn laatste album, You Oughta Be Here With Me, uit en eind jaren ’90 kreeg Jones nog een talkshow op televisie: The George Jones Show. In 1999 veroorzaakte hij een ongeluk met z’n auto. Hij was op dat moment dronken. Het was ook gelijk de laatste keer dat Jones dronk.

Dit jaar is George Jones heengegaan. Een van de grote countrysterren en na de dood van Waylon Jennings en Johnny Cash misschien wel de grootste die er nog was. Ondanks al zijn drank- en drugsgebruik was het uiteindelijk zijn leeftijd die hem eronder kreeg. En dat is misschien nog wel het opmerkelijkst van Jones’ levensverhaal.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.