Indianenverhalen; The Ballad of Ira Hayes

Ira Hayes

Vier dagen nadat de Amerikaanse mariniers op Iwo Jima zijn geland, planten zes mannen op 23 februari 1945 de Old Glory op Mount Suribachi. Fotograaf Joe Rosenthal is erbij en legt het schouwspel vast op de gevoelige plaat. Onder het Amerikaanse publiek wordt deze foto al snel beroemd. Geen enkele andere foto uit de oorlog toont dermate symbolisch de gewone frontsoldaat op het moment van de overwinning.

Wat velen aan het thuisfront echter niet weten, is dat het planten van de vlag slechts een mentale speldenprik is in de Japanse verdediging. Na het hijsen van de vlag duurt de slag om het eiland nog een maand voort. Het daadwerkelijke hijsen is daarnaast een stuk minder spectaculair dan de foto doet vermoeden. Aangezien de Japanners zich massaal schuil houden, beklimmen een handvol mariniers de berg zonder noemenswaardige tegenstand. Eenmaal aangekomen op de top planten ze een vlag. Daar de vlag onderaan de berg niet goed zichtbaar is, moet een tweede groepje mariniers een andere, grotere, vlag plaatsen. Het zijn de mannen die deze tweede vlag planten die door Rosenthal worden gefotografeerd.

Wrang genoeg is het monument ter herinnering aan de oorlog in de Stille Oceaan, naar deze foto gemodelleerd. Met de soldaten die vlag hesen is het namelijk allerminst glorieus geëindigd. Binnen een maand sneuvelen er al drie op Iwo Jima. Twee anderen drinken zich na de oorlog de dood, om hun de trauma’s die hun achtervolgen af te schudden. Slechts één sterft aan het einde van de vorige eeuw ten gevolge van ouderdom.

De tragiek van de mannen is niet onopgemerkt gebleven. In de jaren zestig verscheen bijvoorbeeld een nummer van Peter La Farge, waarin het lot van Ira Hayes, één van de alcoholisten, wordt bezongen. The balllad of Ira Hayes werd al snel beroemd. Mede door de covers van onder anderen Johnny Cash, Patrick Sky, Pete Seeger, Bob Dylan, Townes van Zandt en Kinky Friedman.

The Ballad of Ira Hayes by Soulfood Radio on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.