Israel Nash’s Rain Plans

In april trad Israel Nash Gripka op in Heerlen. Daar kondigde hij aan dat zijn nieuwe album dit najaar uit zou komen. Hoe wij dit weten? Onze ogen en oren in het zuiden van het land Maarten Vodeb schreef een lovende recensie over het optreden. Gelukkig heeft Israel Nash Gripka woord gehouden. Deze maandag (30 september) kwam zijn nieuwe plaat Israel Nash’s Rain Plans officieel uit.

Psychedelische folk

Met Israel Nash’s Rain Plans lijkt Israel Nash Gripka een nieuwe weg in te slaan. Zijn twee voorgaande platen – New York Town en Barn Doors and Concrete Floors – waren erg rootsy en overduidelijke folkalbums. En, belangrijker nog, vrij uptempo. Wie dit gevoel hoopt te vinden op Israel Nash’s Rain Plans komt bedrogen uit. Het nieuwe album van Gripka staat vol ingetogen en psychedelische mooie luisterliedjes. Zijn archetypische folkband heeft versterking gekregen van andere instrumenten als strijkers en een orgeltje. Maar wat nog het meest opvalt is dat Israel Nash – zonder Gripka, zoals hij zichzelf steeds vaker noemt – steeds minder belang lijkt te hechten aan zijn stem. In de nummers hoor je hem soms geruime tijd niet en bijna elk nummer eindigt met een relatief lang instrumentaal stuk. De man maakt zichzelf ondergeschikt aan het grote geheel.

Lone Star Hills

Israel Nash is recent verhuisd naar een klein plaatsje in de buurt van Austin, Texas. Hier, middenin het heuvelachtige gebied van de Lone Star State, heeft hij zich laten inspireren door de leegte van het gebied. Dat is ook terug te horen in de muziek. De nummers zijn eigenlijk prachtige vergezichten die eindigen in de vergetelheid. Het prachtige, dromerige geluid van de pedal steel ondersteunt de prachtige harmonie├źn, die af en toe aan de Fleet Foxes doen denken, uitstekend. Op precies de juiste momenten vallen de strijkers of de mondharmonica heel bescheiden in. Elk nummer past precies binnen de sfeer die Nash op wil roepen. Het album sluit af met Rexanimarum, het enige (ouderwets) uptempo nummer van de plaat. En laat je achter met een diepe wens om naar de heuvels van Texas te reizen om er te verdwalen.

Rain Plans

Rain Plans is al met al een erg mooi album geworden die teruggrijpt naar Neil Young in vervlogen tijden. Het is niet de plaat die je misschien zou verwachten, maar na het luisteren van twee nummers maakt dat ook helemaal niet uit. Er staat misschien geen duidelijke single op de plaat, maar elk nummer klopt en de sfeer van het album is heerlijk. Voor liefhebbers van americana is Israel Nash’s Rain Plans absoluut de moeite waar. Mensen die alvast een voorproefje willen, kunnen op de site van Israel Nash gratis de titeltrack downloaden.

<< JV

Social Share Toolbar

2 thoughts on “Israel Nash’s Rain Plans

  1. Pingback: Psychedelische muur van geluid in Het Paard - Soulfood Radio

  2. Pingback: [Eindejaarslijst] What's new - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *