JJ Grey & Mofro ‘s Southern Soul

JJ Grey & Mofro kan toch wel een Soulfoodontdekking avant la lettre genoemd worden. In 2007 hoorden wij voor het eerst van deze formatie uit Florida. Met veel genoegen kan ik u wel vertellen. Country Ghetto heeft tijden over mijn boxen geknald en ook de volgende plaat die we van JJ Grey konden bespreken – Georgia Warhorse – zat vol dampende soul en funk. Vorig jaar stond de band in Amsterdam. Een prachtig concert waarin het nieuwe album aangekondigd werd. Sinds een kleine maand ligt This River in de winkel.

Swamp rock & Southern Soul

JJ Grey komt uit de moerassen van Florida en daar is hij maar trots op ook. Maar het is ook goed terug te horen in zijn muziek. De muziek is zelden up tempo, maar altijd laidback en zweterig alsof je zelf een pad aan het banen bent door de geboortegrond van JJ Grey. U wilt meer weten over de beste man? Laat het hem zelf vertellen. Naar aanleiding van zijn album Georgia Warhorse is deze minidocumentaire over hem gemaakt.

This River

Op This River laat JJ Grey (weer) de beste kant zien van de muziek uit de zuidelijke staten van de VS. De muziek van Grey heeft de laatste jaren een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt. Deze ontwikkeling begon al op Georgia Warhorse. Voor 2010 was de muziek van JJ Grey en zijn vaste begeleidingsband een combinatie van vuige swamprock en diepeballen blues. Op Georgia Warhorse begon Grey al te experimenteren met meer soul- en funkelementen, maar nu lijkt de zanger de wetlands van Florida voor een groot gedeelte achter zich te hebben gelaten. Hij heeft zijn spullen gepakt en is – muzikaal – verhuisd naar Southern soul capital Memphis. This River begint met het heerlijke funky Your Lady, She’s Shady wat hij zomaar van Funkadelic geleend kan hebben. Als je die eerste verandering hebt beluisterd, val je gelijk in een nieuwe verbazing. Somebody Else is een fantastisch soulnummer wat rechtstreeks uit de Staxstudio zou kunnen komen. Gelukkig vergeet JJ Grey ook niet waar hij vandaan komt. 99 Shades Of Crazy en Harp And Drums zijn heerlijke, dampende moppies swamp rock zoals op dit moment bijna niet meer gemaakt wordt. Even bijkomen is er niet bij: met Florabama staat er wéér een nieuwe stijl op de plaat. Dit nummer zou zomaar uit de koker van Prince kunnen zijn gerold.

Met zoveel verschillende stijlen op het album moet je je afvragen of This River wel een geheel kan worden. Dat kan het zeker! De ruige stem van JJ Grey bindt de verschillende nummers goed aan elkaar en zowel hij als zijn band beheerst al deze stijlen tot in de puntjes. De drummer en bassist kunnen zowel een heel slepend ritme als een retestrakke beat neerleggen, de blazers zijn fantastisch op elkaar ingespeeld, de gitaar kan zowel opzwepend, dwingend als fantastisch solerend aanwezig zijn. Maar bovenal weet JJ Grey heel goed wat hij zelf kan en wat goed klinkt. Op This River laat de zanger zich van zijn beste kant zien: compromisloos, vuig, dampend, schreeuwend als het kan en lieflijk als het moet (in ballads als The Ballad of Larry Webb en This River). Dit alles maakt This River een fantastisch album!

Social Share Toolbar

One thought on “JJ Grey & Mofro ‘s Southern Soul

  1. Pingback: Het beste van 2013 - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published.