Kerst #3: Emmylou Harris

De lezers van het blog hebben de afgelopen week dankzij Sebastiaan van der Lubben al kennis kunnen maken met twee toppers uit de kerstmuziek: the Pogues en James Brown. Omdat ik een groot liefhebber van kerstmuziek ben, zal ik de komende week nog wat favorieten voor tijdens de kerst toevoegen. Zo vaak per jaar kun je immers niet met goed fatsoen een kerstplaat opzetten, ongeacht de kwaliteit ervan.

Die kwaliteit kan soms verrassend hoog zijn, zoals bij de kerstplaat van vandaag, Light in the Stable van Emmylou Harris. Het begon met het titelnummer, opgenomen in 1975 met hulp van legendarische session pickers als James Burton (Elvis, Gram Parsons) en achtergrondvocalen van Neil Young en Linda Ronstadt. In 1979 heeft ze er een aantal nummers bij opgenomen voor een hele kerstplaat.

Het is geen plaat die een kerstfeestje los zal maken, behalve wellicht de cover van de bluegrass classic “Christmas time-a comin”. Zo komt de Kerstman geen enkele keer om de hoek kijken op de gehele elpee. Wel krijgen we zeer mooi gespeelde en gezongen traditionals en sprituals voorrgeschoteld. De stem van Emmylou Harris vind ik vaak het mooist in combinatie met die van haar ontdekker Gram Parsons, maar voor deze kerstmuziek is haar stem ook solo uitstekend geschikt. Mooie muziek om de ochtend erna mee bij te komen van een  zwaar kerstdiner.

Christmas Time's A-Coming by Emmylou Harris on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.