Kerst #7: Staple Singers

Kerst en soulmuziek gaan goed samen, zo hebben we eerder al gehoord bij James Brown en Booker T. & The MG’s. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, aangezien soul een vermenging is van blues en gospel. Blues past goed bij het lonely christmas gevoel (luister bijvoorbeeld hier) en gospel bij het religieuze karakter van Kerst.

Als we de lijn van de soul terug naar de gospel volgen komen we uit bij een van de favorieten van SoulFood, de Staple Singers. De familie Staples – Roebuck “Pops” Staple en zijn telgen Pervis, Cleotha and Mavis – komen oorspronkelijk uit Mississippi, werkten jaren in Chicago en werden wereldberoemd bij het Stax-label in Memphis met sociaal bewogen gospelsoul. Dit kerstnummer uit 1971 stamt uit die tijd, “Who took the merry out of Christmas?”.

Voor hun overstap naar de seculiere soulmarkt waren de Staples echter een volbloed gospelgroep zoals er rond 1960 in Amerika vele waren. In die tijd hebben ze ook een heuse kerstelpee opgenomen, The 25th Day of December. Muzikaal minder aangekleed en funky dan hun latere Stax-werk, maar wel mooi rauw met de nadruk op de gitaar van Pops en de stemmen van zijn dochters. Luister hier naar hun versie van “Go tell it on the mountain” van de elppe. Een stuk spannender dan bijvoobeeld de uitgekauwde kerstgospel van Mahalia Jackson!

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.