Keyboard wizardry & kosmisch geneuzel

phosphorescentharvest-300x300De Black Crowes hebben de gitaren weer tijdelijk aan de wilgen gehangen, dus is het weer tijd voor soloprojecten. Zanger Chris Robinson laat er geen gras over groeien en brengt inmiddels alweer het derde studioalbum uit met de Chris Robinson Brotherhood sinds 2012.

Phosphorescent Harvest haakt qua geluid duidelijk aan bij voorgangers The Big Moon Ritual en The Magic Door (beiden uit 2012), maar de nummers zijn compacter. Ditmaal geen eindeloze solo’s en jams, maar een band die hechter klinkt en meer tijd heeft besteed aan de productie. Achtergrondkoortjes, akoestische gitaren: aandacht voor detail kan de heren niet ontzegd worden.

Daarmee is het goede nieuws ook wel voorbij. Dit album is een collectie midtempo rockabilly-nummers die alleen opvallen door de ‘keyboard wizardry’ (term uit de credits van The Big Moon Ritual!) van Adam McDougall. Zou hij de nummers een wurlitzer of hammond meegeven, dan zou het weliswaar een zootje clichés met ‘kosmische’ neuzelteksten zijn, maar alhoewel teleurstellend in ieder geval te pruimen. Nu zorgt zijn afgrijselijke instrumentkeuze dat het werkelijk moeite kost dit album in zijn geheel te doorstaan.

Het enige nummer waar McDougall bijdraagt in plaats van afleidt, is het openingsnummer Shore Power, de eerste single. Tegen de tijd echter dat het derde nummer, Meanwhile in the Gods, na een veelbelovende intro, wordt verziekt door dat afgrijselijke Casio-gejengel, krijg je het idee dat Chris Robinson je gewoon in de zeik neemt.

Wat zonde. Deze band, met naast één van de beste rockstemmen van de laatste 25 jaar en een geweldige sologitarist in de gelederen (de deze keer veel minder op de voorgrond tredende Neil Casal) is alleen op papier de moeite waard.

In juni verschijnt er ook nieuw werk van broer Rich Robinson. Dat schijnt met name akoestische nummers met een country- en folkinslag te worden. Het zijn zware tijden voor liefhebbers van de Black Crowes.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *