[In Memoriam] J. J. Cale (1938 – 2013)

In 2013 zijn ons weer heel wat muzikanten ontvallen. Op 26 juli van dit jaar overleed John Weldon Cale – beter bekend als J. J. Cale – in La Jolla, Californië.

cale

Tulsa Sound en een moeizame start

John Cale werd  in 1938 geboren in Oklahoma City, maar groeide op in Tulsa, Oklahoma. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Tulsa Sound: en stroming die zich kenmerkt door een mix van blues, rockabilly, country en rock ‘n roll. Cale was bepaald geen muzikale vernieuwer en door recensenten werd hij dan ook vaak weggezet als ‘one trick pony’. Hij is makkelijker te duiden als cult held met een kleine schare fans. Eric Clapton en Mark Knopfler geven aan sterk door hem te zijn beïnvloed.

Als tiener speelde J. J. Cale in een aantal rock ‘n roll bands, waaronder één met Leon Russell. Na een periode in Nashville vertrok hij naar Californië. Hier speelde hij met Delaney and Bonnie totdat hij in 1965 solo ging. Zijn eerste soloplaat After Midnight zou tot dan toe zijn grootste succes blijken. Buiten een psychedelisch album met zijn eigen groep the Leather Coated Minds, zou Californië hem muzikaal verder weinig brengen. In 1967 keerde hij terug naar Tulsa. In 1969 tekende hij bij het label Shelter van Leon Russell en Denny Cordell. Toen Eric Clapton in 1970 After Midnight coverde, bracht dit J.J. Cale de nodige aandacht voor een ‘muzikale doorstart’.

Muzikale doorstart: onverstoorbaar laid back en wat hulp van Eric Clapton

Pas in 1971 bracht J. J. Cale zijn debuutplaat Naturally uit. Met hierop de hits Crazy Mama, Call Me The Breeze en zijn eigen versie van After Midnight. Evenals zijn muziekstijl, was ook Cale’s werktempo goed te beschrijven als ‘laid back’, nieuwe albums verschenen om het jaar. Van het album Troubadour (1976) coverde – wederom – Clapton het nummer Cocaine. Het is niet meer dan terecht dan dat het vele jaren later nog tot een duet kwam tussen Clapton en Cale. In 2006 verscheen The Road to Escondido. Een samenwerking waarop het volgens kenners moeilijk is om invloeden en bijdragen van de twee muzikale grootheden – de één iets groter dan de andere –  uit elkaar te halen.

Hoe fijn ik de muziek van J. J. Cale ook vindt, muziekrecensenten zaten er wat mij betreft niet ver naast.. Wanneer je een handvol nummers kent, ken je in principe zijn hele repertoire. Vrijwel al zijn nummers kenmerken zich door het zachte gemompel van Cale, een basaal rock ‘n roll schema, een dromerige blues solo en – ongeacht het tempo – een sterke laid back-heid (is het een woord?!). En dat is een combinatie die erg lekker is. Lekker voor in de auto, lekker om een gek dansje op te doen. En zeker lekker om een stukje tekst op te schrijven..

J. J. Cale overleedt op 74-jarige leeftijd aan een hart aanval.

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.