[In Memoriam] Ronnie Biggs

In de vroegste uren van 8 augustus 1963 wordt een posttrein in Buckinghamshire door 22 overvallers tot stilstand gebracht. Spoorwegseinen zijn door hun op rood gezet en de groene seinen zijn simpelweg afgedekt. Twee bendeleden klimmen in een telefoonpaal en knippen de communicatielijnen door. Alarmoproepen kunnen de centrale niet meer bereiken. Nadat de trein tot stilstand is gekomen, worden de machinisten overmeesterd. De overvallers rijden met de trein nog enkele honderden meters door om vervolgens de trein leeg te roven.

article-0-0D5569BE00000578-739_634x371

Er wordt een buit meegenomen van 2,6 miljoen Britse ponden, verpakt in 120 geldzakken. De volgende dagen sieren zwart-wit foto’s van de trein en het politieonderzoek de voorpagina’s van de kranten. Binnen week wordt het eerste bendelid, Roger Cordrey, al opgepakt. Anderen volgen in de maanden daarna, waaronder de dan 34 jarige Ronnie Biggs die op 4 september wordt ingerekend. Eind januari 1964 start het proces tegen de tot dan toe opgepakte overvallers. Voor Biggs luidt het verdict een celstraf van 30 jaar.

Het is niet zijn intentie om deze straf vol berouw netjes uit te zitten. Na vijftien maanden in Wandsworth Prsion te hebben doorbracht, weet hij te ontsnappen. Met een touwladder klimt hij over de gevangenismuur en gaat er vandoor in een gereedstaande vluchtauto. Per boot vlucht hij naar Brussel en instrueert zijn vrouw om hem te ontmoeten in Parijs. In de Franse hoofdstad ondergaat Biggs namelijk plastische chirurgie om onherkenbaar te worden. Zijn vrouw pleegt ondertussen een abortus in Londen. Een buitenechtelijk kind kan ze even niet gebruiken. Daarna komt ze met de twee zonen van haar en Ronnie naar Frankrijk.

In een propellervliegtuig maakt heimages (4)t gezin de reis naar Australië.  Na een paar jaar van relatieve rust neemt Ronnie weer de benen als Interpol hem op het spoor zit. Via Panama beland hij in Rio de Janeiro. Binnen de kortste keren weet hij, bedoeld dan wel onbedoeld, een Braziliaanse vrouw zwanger te maken. Vanwege het vaderschap en de politieke afspraken tussen Brazilie en Engeland kan hij vanaf dat moment niet meer uit worden geleverd.

download (4)

Gedurende zijn tijd in Rio de Janeiro vindt hij het prachtig om te koketteren met zijn status als ontastbare crimineel. Het komt hem bijna duur te staan als in 1981 een aantal Britse oud-soldaten hem proberen te kidnappen en tegen beloning willen overhandigen aan de Britse regering. De boot waar Biggs op is gezet krijgt pech en de kustwacht redt hem uit handen van de huurlingen. Toch besluit Biggs in 2001 om terug te keren naar Engeland omdat hij het land te veel mist. Een deel van zijn straf zit hij nog uit tot hij vanwege ziekte wordt vrijgelaten in 2009. Op 18 december 2013 overlijdt Ronnie Biggs.

download (3)

Zonder twijfel is hij één van de grootste artiesten van de vorige eeuw. De treinroof op zichzelf is al een iconische gebeurtenis in de misdaadhistorie. Zonder het op voorhand te weten is het voor Biggs echter pas het begin van een bizar leven, waarin hij als zichzelf schittert in de hoofdrol. Slenteren over de stranden van Rio is voor Biggs niet genoeg om de Britse regering te irriteren. In 1978 zingt hij twee nummers met de Sex Pistols. No One Is Innocent bereikt de zesde plaats in de Engelse hitlijsten. Tevens maakt hij een muziekalbum Mailbag Blues die had moeten dienen als soundtrack voor de film over zijn leven. Begin jaren negentig neemt hij nog een nummer op met Die Toten Hosen.

images (3)

Ronnie Biggs is ondanks zijn beperkte discografie toch een van de grootste punkhelden aller tijden.

 

 

 

 

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.