MGMT in Tivoli

De derde plaat van MGMT – getiteld MGMT – kwam vorige maand uit en daar hoort natuurlijk een tournee bij. Donderdagavond stond de psychedelische band in Tivoli. De redacteuren van SoulfoodRadio waren uiteraard aanwezig bij deze avond.

MGMT

De drie albums van MGMT verschillen erg van elkaar. Oracular Spectacular – hun debuutalbum – is een fantastisch popalbum met duidelijk hits als Time To Pretend, Kids, Weekend Wars en The Youth. Dit album staat vol nummers die staan als een huis. Hun tweede album – Congratulations – is een mooie psychedelische plaat. Als volledig album vind ik het persoonlijk een betere plaat dan hun Oracular Spectacular, maar duidelijke singles zoals op hun debuutplaat staan er niet op. De band was met Congratulations ook een andere weg ingeslagen: meer psychedelisch en minder ‘poppie’. Dit heeft MGMT veel fans van het eerste uur gekost, maar dat was een heel bewuste keuze.

Hun derde album is minstens zo psychedelisch als hun tweede. Door de zweverige melodieën, dromerige zang en ‘spacey’ teksten waan je je als luisteraar in een trip. Hoewel hij niet kan tippen aan Congratulations, is ook MGMT een lekker album geworden. De verwachtingen voor het optreden waren dus groot.

Trip down memory lane

Van de eerste zes nummers die de band speelde waren er vijf afkomstig van Oracular Spectacular. Het overige nummer was van hun nieuwste plaat. Oracular Spectacular is van de drie albums het bekendst bij het grote publiek, dus een veilige keuze om mee te beginnen. Althans, dat zou je denken. Het begin van het optreden was namelijk erg stroef. De band speelde plichtmatig en klonk oppervlakkig en kil. Het lukte ze dan ook niet om het publiek mee te krijgen. Natuurlijk werd er enthousiast gesprongen bij crowd pleasers als Time To Pretend en Kids, maar net als de band was de zaal mat.

Dat veranderde toen de band overstapte naar nummers van Congratulations. De mannen van MGMT leken er zelf meer lol in te krijgen en begonnen met meer lef en gevoel in hun donder te spelen. De muziek klonk van het een op het andere nummer warmer en voller. Ook de zaal merkte dit en begon steeds enthousiaster te dansen en mee te zingen. Na het stroeve begin wist MGMT de avond goed te maken met hun eindsprint. En daarmee werd het uiteindelijk een erg geslaagde avond.

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *