Muziek met (kerst)ballen blijkt niche op internet

De site ziet er niet uit en dat is natuurlijk een deel van de charme: The Real Big Rock Candy Mountain verzamelt al een paar dagen kerstmuziek met (en ook zonder) ballen. Want kerstmuziek die wel te hachelen is, is op internet een niche en wie nichet, bestaat. In die niche waanzinnige muziek van (on)bekende muzikanten die zich allemaal schuldig maakten aan een kersthit (of poging daartoe). Wat te denken van Jimi Reeds Christmas Present Blues  of Alabama Red met Goin’Home for Christmas (bekender van Chris Rea, maar … laat maar).

De nummers met kerstballen hebben één ding gemeen; tekstueel is het kerstmuziek, muzikaal heeft er het er geen kloot mee te maken. Geen belletjes, geen koortjes, geen transformaties, geen ‘warme’ sfeer. James Brown (hij ook? Jazeker! Hij ook, en hoe), The Pogues doen het allemaal zonder de opsmuk – ze maken muziek die ze goed kunnen maken, snijden een kerstthema aan en … klaar! Hitje geboren. Gelooft u mij niet? Denk de tekst weg en luister eens naar Browns Santa Claus Go Straight To The Ghetto:

Santa Claus Go Straight to the Ghetto by James Brown on Grooveshark

Deze niche bevalt me steeds meer. Mocht u suggesties hebben voor de rubriek muziek met (kerst)ballen, houd ik me aanbevolen. Criteria: opvallend, net even anders, onverwacht of, samengevat, alles in het verlengde van dit: Marylin Manson parodie met A Beautiful Christmas en da’s heel aardige imitatie van rock ‘n rolls enfant terrible. Meer van dit soort muzikale grappen rond de donkere dagen, graag. We hebben het al zwaar genoeg. (Minder flauw dan de Manson-imitatie trof ik King Diamond met Christmas of het angstaanjagende No Presents for Christmas. Net zo vervelend als en een schizofrene clown.) Enfin: kom maar door met uw dissonanten. <<

Social Share Toolbar

2 thoughts on “Muziek met (kerst)ballen blijkt niche op internet

  1. Pingback: [SoulfoodRadio] Kerst in de hiphop - VanderLubben

  2. Pingback: Kerst #6: Hipperdehopperdepop - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published.