Mystery Train

De opnames van Elvis Presley voor Sun Recording Studios zijn legendarisch. Ze zijn het begin van de rock & roll en daarmee voor de moderne popmuziek. En het mooie  is, dat Elvis nog niet klinkt als een product van zijn platenmaatschappij en zijn manager Colonel Tom Parker, maar als een jonge hond met een spannend nieuw geluid. In deze blogpost een kort overzicht van de historie van één van zijn meest tot de verbeelding sprekende Sun-nummers, Mystery Train (1955).

Elvis zingt in Mystery Train over het verlies van zijn liefje, dat vertrokken is met een zwarte trein, zestien wagons lang. De titel komt niet in de tekst voor, dus waarom de trein zo mysterieus is, komen we niet te weten. Maar dat die trein niet is wat hij lijkt, blijkt ook uit de muziek. Elvis klinkt niet bedroefd over het vertrek van zijn meisje, eerder gespannen en een tikkeltje opgewonden. Het ritme is die van een rijdende trein, maar wel één die hard op je afkomt, of van je wegrijdt.

Mystery Train is -zoals alle Elvis songs – geschreven door iemand anders. In dit geval gaat het om een nummer uit 1953 van bluesman “Little” Junior Parker, geschreven door Parker en Sam Phillips en ook uitgebracht op Sun Records. Deze versie is langzamer en bluesier en klinkt minder mysterieus. Parker en Phillips baseerden de tekst van Mystery Train op hun beurt weer op een lied van The Carter Family, Worried Man Blues, een grote countryhit uit 1930.

In 1970 zat The Band in een rotsituatie. Het boterde niet binnen de band en met het platenlabel. Voor hun nieuwe album besluiten ze hun setlist uit midden jaren zestig na te spelen, van toen ze nog een R&B coverband waren. Het resulterende album heet Moondog Matinee en bevat een cover van Mystery Train. Om het nummer wat meer body te geven, schreven ze een extra couplet – na eerst toestemming te hebben gevraagd van Sam Phillips. Het resultaat is een een meer uitgesponnen en funkier versie, luister naar die gitaren!

Wie googelt op Mystery Train, komt eerder uit bij de film met die naam van Jim Jarmusch uit 1989 dan bij één van de hierboven beschreven versies van het nummer. De film is een ode aan Memphis, plek van de Sun Studios. In de film volgen we drie verhalen, die samenkomen in een hotel in Memphis. Blue Moon, ook een Sun-nummer van Elvis, speelt een centrale rol, als alle personages tegelijkertijd naar een radio-dj met de stem van Tom Waits luisteren. Ook R&B-zanger Screaming Jay Hawkins (I put a spell on you) heeft een rol in de film. Zie hieronder de trailer.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *