Neutral Milk Hotel & de cynische noot

Een historicus verandert met gemak in een beroepscynicus. Al krijg je er de lachers mee op je hand, de grote zwakte van een cynische retoriek is dat het al snel als perspectiefloos gal spuwen wordt afgedaan. Menig nummer over het verleden is dan ook in die valkuil beland. Born in the USA van Bruce Springsteen leunt te veel op herhaling. The Great Nations of Europe van Randy Newman ridiculiseert te veel. Beide nummers bieden bovendien geen morele houvast, waardoor men zich makkelijk van de boodschap kan distantiëren.
Het kan echter ook anders; neem Holland, 1945 van Neutral Milk Hotel. Aan de hand van enkele gortdroge commentaren op de Holocaust en zelfmoord, snijdt het nummer door het diepst van de ziel. De hele zin van het leven wordt in dit up tempo nummer flink op korrel genomen. Toch trekt het nummer de luisteraar met een morele les ook weer uit de diepe put aan misère. Want hoe wrang het ook is; zelfs na de grootste ramp dienen we ons te bezinnen, opnieuw te bepalen waar we staan en te beslissen hoe we door willen gaan. Wederom ontbreekt een snufje cynisme niet. Subtiel wordt verwezen naar de Britse propagandaposters met de boodschap: Keep calm and carry on! Want wie bij de eerste de beste bom in paniek raakt, wint natuurlijk nooit een oorlog.

Cynisme wordt in dit geval dus knap gebruikt om ons zelf te hervinden. Daarmee zijn ze Bruce mooi de baas. Holland, 1945 is overigens afkomstig van het album In the Aeroplane Over the Sea, dat tot stand is gekomen nadat zanger Jeff Magnum het dagboek van Anne Frank had gelezen. Inmiddels is Neutral Milk Hotel al enige tijd uit elkaar. Dit is jammer want het album krijgt de hoogste waardering op Pitchfork. Wederom een reden om cynisch te worden met alle Justin Biebers om ons heen, maar gelukkig blijft deze plaat voorlopig nog wel het luisteren meer dan waard.

(Saillant detail: in de tekst staat in één passage dat Anne Frank witte rozen in haar ogen heeft. Aanvankelijk werd aangenomen dat dit een referentie was naar Die Weiße Rose een Duitse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog. Jeff Magnum heeft dit in een interview echter ontkracht. Pas na het schrijven van het nummer had kennis hij kennisgenomen van de groep.)

De cynische noot by Soulfood Radio on Grooveshark

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.