News of the world; een curieuze cover

Wat is toch dat rare ding op de voorkant van de platenhoes van het Queen album News of the World? Het is een soort mechanische reus. In de ene hand houdt hij (aangenomen dat het een hij is) de schijnbaar dode bandleden. Aan de andere hand kleeft een verontrustend grote druppel bloed.

Queen-News-Of-The-World

De rest van de albumhoes verklapt meer over de aard van de robot. Klaarblijkelijk heeft hij de niet te onderdrukken drang om mensen in zijn klauwen te grijpen. Zijn motivatie voor deze daad is totaal onduidelijk.

De gehele compositie is dan ook nodeloos deprimerend. Men zou qua muziek een zelfde teneur verwachten. Het tegengestelde is waar. Op de plaat staan allerlei verschillende soorten nummers, die ieder op hun eigen manier, niet aan grijpgrage robotische reuzen doen denken.

Met de titel heeft de reus ook weinig van doen. In het jaar dat de plaat uitkwam (1977),  was er geen sprake van grootschalige robotaanvallen. Overigens komt het thema nieuws van de wereld ook niet bepaald terug in de muziek.

De afbeelding is in ieder geval het werk van Frank Kelly Freas, een science fiction artiest, die in 1953 de robot tekende met het lichaam van een dode man in zijn hand. Bij de afbeelding stonden de woorden ‘Please… fix it, Daddy?’ Onze kale vriend is kennelijk de kwaadste niet. Twintig jaar later vroegen de bandleden Freas om eenzelfde afbeelding te maken, maar dan met de bandleden en Freas (vallend) in de tekening.

AstoundingOct53

Na de release werd de cover als behoorlijk aanstootgevend gezien. Het was zelf zo erg, dat Kmart weigerde om het album te verkopen. Vreemd in die zin, dat het moeilijk te onderbouwen is wat er dan precies zo aanstootgevend is. In de Family Guy aflevering Killer Queen (s10e16), staat Stewie op het punt zich van kant te maken door het aanzicht van de robot. Maker Seth McFarlane baseerde deze verhaallijn op zijn eigen angst voor de robot toen hij nog een kind was.

Hoe dan ook, het verklaart allemaal nog steeds niets. De samenhang tussen de afbeelding, de goede en gevarieerde muziek en de albumtitel van News of the World liggen niet erg voor de hand. Suggesties? Reageer en alle inzendingen worden in een latere blog besproken!

Even de tijd nemen om na te denken? Klik hier voor de playlist van het album.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *