Nieuwe EELS een herhalingsoefening

eels-Wonderful-Glorious-628Laten we er maar niet omheen draaien: het tiende album van Eels, Wonderful, Glorious is niet zo goed als de titel doet vermoeden. Na de triologie Hombre Lobo, End Times en Tomorrow Morning trakteert E zijn fans en zichzelf op een makkelijker album. Dit keer geen concept of overkoepelend thema, maar 13 nieuwe nummers die hij voor een groot gedeelte schreef samen met de band waarmee hij in 2010 en 2011 tourde.

Tijdens die tours klonk Eels beter dan ooit live, al zullen fans van het eerste uur het spijtig hebben gevonden dat E niet achter een piano of pump organ ging zitten om oude nummers te spelen. Eels werd weer een gitaarband en ook op de nieuwe plaat is de gitaar het dominante instrument.

Twee singles, Peach Blossom (zie video hieronder) en New Alphabet, waren al op youtube te bekijken en beide nummers lieten een kant van Eels zien die deed denken aan de tijden van Souljacker en Hombre Lobo. Stevige drums, harde gitaren met een teksten die op Wonderful, Glorious niet veel om het lijf hebben.

Op Wonderful, Glorious doen de muziek en de teksten bekend aan. E worstelt met de wereld en zijn gevoelens, maar voegt daar sinds een paar jaar ook quasi-stoere teksten aan toe. Zo zingt hij in openingsnummer I had enough of being complacent en Bombs away / I´m gonna be heard.

Nummers als On the Ropes waarin E zingt dat hij het zwaar heeft gehad, maar nog overeind staat, hebben we eerder gehoord. Vroeger boeiden juist die kleine liedjes, nu beklijft het gevoel dat je het eerder en beter hebt gehoord.

E heeft een stijl gecreëerd die uit duizenden herkenbaar is en misschien is dat ook wel het probleem. Wonderful, Glorious is een herhalingsoefening en niet meer dan dat. Uiteraard staan er goede nummers op (The Turnaround en het aanstekelijke Stick Together bijvoorbeeld) en zal Eels live wederom prima klinken, maar je gunt E meer inspiratie en inventiviteit als hij gaat nadenken over zijn volgende project.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.