North Mississippi Allstars in 013

Waar de Black Crowes hun concert in juni om onduidelijke redenen annuleerden, stond hun voormalige lead gitarist Luther Dickinson woensdagavond gewoon op het podium in Tilburg. In de kleine zaal van 013 gaven Luther en zijn jongere broer Cody Dickinson (drums) een spoedcursus smerige bluesrock. Bijgestaan door bassist Lightnin’ Malcolm, die op bas de spaarzame gaten in het geluid van broers Dickinson opvulde, werd het een vreemd optreden.

Waarom vreemd? Omdat het begin zo vreselijk goed was en het einde zo dramatisch slecht.

Sep13_PG_MediaReview_North-Mississippi_275Luther op slide is natuurlijk een fenomeen. Er zijn echt maar heel weinig gitaristen die met zoveel venijn en energie een groove kunnen neerzetten en na de eerste solo snap je waarom de Black Crowes tussen 2007 en 2011 gretig gebruik maakten van zijn diensten. Broer Cody jaagt de rauwe bluesnummers medogenloos aan, waarbij hij regelmatig klinkt als een one man marching band. En als er dan ook nog veel nummers van de geweldige nieuwe plaat World Boogie is Coming worden gespeeld, kan de avond niet meer stuk. Tenminste, dat dacht het publiek.

Na een het eerste half uur zakt de energie in als de pauze tussen de nummers steeds langer worden en de Dickinsons, zonder twijfel onder invloed, onderling beginnen te giechelen. Iets met een agent in Parijs, krijgen we bij een van de onderbrekingen nog mee. Bassist Lightnin’ Malcolm, die ook het voorprogramma verzorgde, kijkt het af en toe wat meewarig aan. Cody’s nummers in de spotlight dragen niets bij. Zodra hij achter zijn drumstel vandaan komt, blijkt hij de uitstraling van Wilfried Finkers te hebben. De zaal deinst terug en de respons wordt steeds minder.

Ook de traditional Granny does your dog bite op alleen trommels in de zaal tussen het publiek, het mag niet meer baten. Als daarna ook oude prijsnummers als Shake What Your Mamma Gave You en Mississippi Bolweavel de zaal niet meer in bewging krijgen, loopt Luther iets mompelend over een technisch probleem van het podium, aarzelend gevolgd door de Cody en Malcolm. De laatste kijkt nog verontschuldigend naar de zaal. Er volgt nog een toegift van 2 overbodige nummers.

Wie desondanks 15 euro extra uitgaf en op weg naar huis de nieuwe plaat draaide, weet waarom hij de volgende keer waarschijnlijk toch weer gaat. World Boogie Is Coming is een heerlijke ode aan ouderwetse blues geworden en R.L. Burnside en Junior Kimbrough in het bijzonder. Veel gastbijdragen (zoals Robert Plant op mondharmonica) dit keer, flink wat covers, maar ook herkenbare eigen nieuwe nummers: zorg dat je een van de leukste bluesplaten van de laatste tijd niet mist!

North Mississippi Allstars – 013 (kleine zaal): woensdag 16 oktober 2013

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *