Novastar: op plaat moeilijker dan op het podium

Wat zou er van Joost Zwegers geworden zijn als hij in Groot Brittannië of in de Verenigde Staten zou zijn geboren en niet in Sittard? De prachtige platen die hij sinds 2000 uitbrengt onder de naam Novastar verdienen een publiek dat minimaal zo groot is als bijvoorbeeld Keane, een band met een vergelijkbare sound.

Het duurde 6 jaar sinds Almost Bangor, maar nu ligt er eindelijk weer een nieuwe plaat. Wat opvalt is dat de nummers op Inside Outside minder toegankelijk zijn dan we van Novastar gewend zijn. Er staat geen duidelijke hitsingle op als Wrong of Because en de zang van Zwegers is dit keer begraven in de mix. Daarnaast zijn nummers tweestemmig ingezongen. Het doet niets af aan de schoonheid van deze plaat, maar er zijn meer luisterbeurten nodig om door te dringen tot Inside

NHoe anders pakken diezelfde nummers live uit. In de Limburgzaal van Theater Heerlen speelde Novastar afgelopen zondag een flink aantal nieuwe nummers. Sterker nog: de eerste drie nummers waren afkomstig van de nieuwe plaat, maar nu met ruime aandacht voor Zwegers’ stem in de mix.

Nieuwe nummers, oud werk en hits werden afgewisseld in een fraai optreden, dat inclusief toegift helaas maar krap anderhalf uur duurde. Hier geen ingetogen singer-songwriter, maar een bezielde frontman die woest zwaaiend met zijn akoestische gitaar en slaand op zijn piano zijn uitstekende band aanvuurde.

‘Mooie zaal hebben jullie in Heerlen,’ merkte Zwegers na tien minuten op. Laten we hopen dat hij er snel terugkeert.

Gezien: Novastar, Parkstad Limburg Theaters (Limburgzaal), zondag 13 april 2014.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *