William Basinski – Disintegration Loops

Onlangs is een box uitgekomen met de ‘Disintegration loops’ van componist/experimentalist William Basinski. Punten voor een fantasierijke titel verdient het werk niet; het gaat inderdaad om zichzelf herhalende composities (loops), die – en dat is het bijzondere – bij elke nieuwe herhaling een beetje desintegreren. Het geluid van de compositie wordt steeds meer vervangen door ruis, tikken etc.

Wat is het verhaal? Basinski had nog wat loops liggen op oude tapes en besloot die te digitaliseren. Bij het overzetten op de computer bleek de tapes in slechte staat te verkeren. Bij elke spoelbeurt verloren de tapes informatie en na een aantal beurten was het geluid op de tapes daadwerkelijk verdwenen. De resultaten bleken het luisteren desondanks waard. Het procédé leverde Basinski verschillende ‘disintegration loops’ op.

Ik heb vandaag op mijn werk naar een paar van de loops geluisterd. De loops zelf zijn wat je van dit soort werk mag verwachten: hypnotiserend, minimalistisch en van behoorlijke schoonheid. De desintegratie maakt het inderdaad een bijzondere luisterervaring. De ruis en tikken maken organisch onderdeel uit van het geluid, anders dan bij een artiest als Fennesz die noise gebruikt om desoriëntatie bij de luisteraar teweeg te brengen. Dat komt de beluisterbaarheid flink ten goede; geen overbodige luxe als je aan het werk bent.

De betekenis van de disintegrated loops komt voort uit de muziek, maar ook uit het concept. Zo kun je er de organische aftakeling van de mens in horen, schijnt. Wat ook heeft bijgedragen aan het succes: de loops waren vlak voor 9/11 klaar en Basinski’s werkruimte in New York keek uit op de skyline met/zonder twin towers. Hij filmde de rook boven de skyline die dag, zette er een loop onder en nu is zijn opname + soundtrack te zien in het 9/11 memorial. Zie hieronder het resultaat. Zo’n achtergrondverhaal zal hebben bijgedragen aan de bekendheid van deze niet-commerciële muziek.

Lees hier een interview met Basinski in het interessante internettijdschrift Self-titled magazine.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.