Ongedurig luisteren: Go Now – Bessie Banks

Oh, schitterende onwetendheid! Ik heb altijd gedacht dat Go Now van The Moody Blues door hen zelf geschreven was. Totdat mijn oog ongeveer een kwartier geleden viel op een summiere Youtube beschrijving: originally sung by Bessie Banks.

En ja, ik weet het nu al zeker, hoe mooi ik de versie van The Moody Blues ook vind, ik vind die van Bessie Banks mooier!

Bessie werd in 1938 geboren als Bessie White in New Bern, North Carolina, waarna zij opgroeide in New York. Hier begon zij midden jaren ‘ 50 van de vorige eeuw aan een carriere als zangeres. Terwijl zij in de band Three Guys and A Doll zong, ontmoette zij zanger Larry Banks. Met hem trouwde zij later.

Larry zong in de band The Four Fellows, waarvoor hij zelf ook het meeste materiaal schreef. Toen zijn vrouw een solo-carriere begon, schreef hij Go Now voor haar. Of Larry nu een statement wilde maken met de tekst van het nummer of niet, Larry en Bessie gingen begin jaren ‘ 60 weer uit elkaar. Hun samenzijn leefde voort in een demo van Go Now uit 1962. Toen Jerry Leiber en Mike Stoller het nummer in 1964 hoorden, vonden zij dit sterk genoeg om uit te brengen op Blue Cat, het R ‘n B sublabel van Red Bird. Namen die je allemaal mag vergeten, behalve een: Bessie Banks. 

Alhoewel de versie van The Moody Blues al vrij droevig is vanwege de hees kille stem van Denny Laine vind ik de versie van Bessie Banks nog emotioneler. Bessie heeft een mooie en volle stem, de muziek is traag, er zijn blazers (!) en het achtergrondkoortje dat tegen het eind van het nummer Goooood Bye zingt, vertegenwoordigd pijnlijk perfect al Bessie’s vriendinnen die over haar schouder meekijken en je duidelijk maken dat het nu toch wel echt tijd is om te gaan…

Voor The Moody Blues was Go Now hun internationale doorbraak. Als band van The British Invasion wonnen zij de VS met dit nummer voor zich. Larry Banks overleed in 1992. Bessie Banks zong tot eind jaren ‘ 90 door. In de schaduw van de hit Go Now.

 

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.