Primavera Sound Festival 2013: Terugblik

En dan zitten vijf dagen vol muziek – waarvan drie volwaardige festivaldagen – er weer op. Een goeie veertig bands in vijf dagen. Barcelona maakt zich op voor het volgende feestje en de eerste naam van Primavera Sound 2014 is alweer bekend gemaakt.. De hoogste tijd om terug te blikken op hoogtepunten van de meeste recente editie. IMAG0339

Woensdagavond mocht Delorean het voorprogramma bij het festival afsluiten op het Ray Ban-podium.  Deze Spaanse indie electronica groep – vernoemd naar de tijdmachine uit de Back To The Future films – bestaat sinds 2000. In 2004 brachten zij hun eerste plaat uit en verhuisden zij naar Barcelona om zich daar onder te dompelen in de lokale technoscene. Remixes voor Franz Ferdinand en The XX, een succesvol optreden op SXSW 2007 en een tour met Miike Snow behoren inmiddels tot hun sucessen. Hun geluid klinkt fris en opzwepend. Prima start van een festival!

Donderdag, de eerste officiële festivaldag. Veel grote namen. Tame Impala, een van de bands waar ik naar uitkeek, was fijn om te horen. Mooie visuals, maar muzikaal niet verassend. Met name het – kleinere – Pitchfork-podium deed het deze avond voor ons: hier stonden Jessie Ware (heerlijk soulvolle dance), Killer Mike (beukende hip hop beats) en Four Tet (speelse electronica). Meest verassend was Death Grips. Experimentele hip hop uit Californie, waarbij vocalist ” MC Ride” als een oermens over het podium springt en zijn teksten schreeuwt. Met bassdrums die niet zozeer hoort, alswel voelt..

Vrijdag Nick WaterhouseDjango Django en Tinariwen onder anderen. Allen goed, al miste Django Django misschien de subtiliteiten van electronica die op de plaat ondersteuning bieden. Solange -de zus van Beyonce Knowles- was helemaal in haar element. Mooie stem en een erg funky gezelschap on stage. Daarna Blur, goed, ondanks meezingende Spanjaarden. Ook spannend was The Knife. Broer en zus uit Stockholm die sinds 1999 indie electronica maken. Live wordt de act ondersteund door veel dans.

Zaterdag, de laatste officiële festivaldag. Een ontspannen begin met Orchestre Poly Rythmo De Cotonou. Daarna wegens afzeggen van Band of Horses nogmaals DeerhunterWu-Tang Clan zette “Barcelonia” op zijn kop. Ook Nick Cave en Hot Chip zijn zeer geliefd in Spanje. De eerste zette een rauw optreden neer. De tweede was wat zoetsappig, maar tegelijkertijd heel dansbaar. Phosphorescent was mooi. Ontdekking van de avond: Fuka Lata. Een Pools electro duo, gevormd door Lee Margot en Mr Mito. Een onverwachte mini-succesje.

Op zondag het naprogramma. s Middags in het park, s avonds in club Apollo. Daar onder andere de dromerige surfsound van Allah-las en daarna de energieke new wave punk van Merchandise.

Hasta el próximo año!

 

 

 

Social Share Toolbar

One thought on “Primavera Sound Festival 2013: Terugblik

  1. Pingback: [Eindejaarslijst] What's New II - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published.