Prince & 3rdEyeGirl – Plectrum Eclectrum

Sinds Prince eind 2012 zijn girlband 3rdEyeGirl samenstelde, was het lang wachten op de release van het al snel aangekondigde album Plectrum Electrum. Af en toe dropte Prince een nieuw nummer, zoals Screwdriver, maar de hype werd vooral gevoed door de Hit and Run Tour, waarbij Prince op de kortst mogelijke termijn een optreden in een kleine zaal aankondigde en dan veel nieuwe nummers speelde. Oude favorieten als Let’s Go Crazy werden in een nieuw, stevig rockend jasje werden gestoken.

Na bijna twee ja3rdEyeGirlar wachten ligt er het album er dan eindelijk en nu is natuurlijk de vraag: wordt het lange wachten beloond?

Het antwoord daarop luidt: nee. Plectrum Electrum klinkt gedateerd, ongenuanceerd en log. We wisten van de vele video’s op Youtube al dat Prince live tegenwoordig voornamelijk wil rocken, maar zijn  funky gitaarspel wordt node gemist op deze plaat. Het had de nummers minder eenvormig gemaakt en wat lucht in de nummers gebracht. Wellicht had een andere drummer dan de wel erg lomp hamerende Hannah Ford ook geholpen.

Niet dat er niets te genieten valt op Plectrum Electrum. Openingsnummer Wow heeft een catchy refrein en het titelnummer is een lekker luie instrumentale jam. Vanaf 2:46 laat Prince weer eens horen hoe geweldig hij gitaar speelt. Het is echter niet genoeg om dit album over een paar weken nog eens uit de kast te trekken.

Boy Trouble is ronduit stompzinnig en Fixurlifeup lijkt als studio-opname op een outtake van Nickelback. De door gitariste Donna Grantis gezongen nummers voegen ook werkelijk niets toe. Prince kan natuurlijk wel volhouden dat zijn groep de beste van de wereld is, uiteindelijk willen we hem horen en is zijn band bijzaak.

De verbinding met Art Official Age is FunknRoll dat ook Plectrum Electrum staat. In plaats van de minimale, elektronische beats nu een bandeffort, die heel wat minder spannend klinkt.

Prince is een waanzinnige performer, een geweldige gitarist en zijn vele hits hebben hem gemaakt tot een icoon.Daarnaast heeft hij duidelijk inspiratie zat: naast de twee tegelijkertijd uitgebrachte albums, verschenen er het laatste jaar genoeg losse nummers om nog een plaat te vullen.

Hij is echter een slager is die zijn eigen vlees keur: hij fungeert als zijn eigen producer, terwijl hij eigenlijk iemand nodig heeft die hem weer eens uitdaagt, confronteert en prikkelt.

Dus blijft er niets over dan weer wachten op een kans een kaartje te bemachtigen voor een concert van de kleine Paarse Engerd. Wellicht zou hij een fraai alternatief zijn voor de usual suspects die alweer genoemd worden als mogelijke slotacts voor Pinkpop 2015?

 Fixurlifeup

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *