Psychedelische muur van geluid in Het Paard

Even was hij terug in zijn home away from home: donderdagavond stond Israel Nash Gripka in een goed gevulde kleine zaal van Het Paard in Den Haag. De singer/songwriter komt samen met z’n band het podium opgelopen, groet het publiek en begint geluid te produceren. Zweverig, psychedelisch en met de nodige feedback start het concert, om pas ruim een half uur later voor het eerst de zaal op te merken.

Rain Plans

Het eerste gedeelte van het concert bestaat uit het volledige album Rain Plans, het album dat eind september uitgekomen is. De nummers worden aan elkaar geregen door de zangerige pedal steel of de feedback-genererende gitaar. De complete afwezigheid van contact gecombineerd met een constante, zweverige melodie tussen de nummers in gaf het optreden een fantastische, psychedelische sfeer.

De sfeer was dus uitstekend, maar was het optreden ook goed? Daar kan ik alleen bevestigend op antwoorden. Israel Nash – zonder Gripka, zoals hij tegenwoordig liever genoemd wordt – was goed bij stem en zijn begeleidingsband: rauw en hard als het moest, emotioneel en ingetogen als de muziek er om vroeg. Voor Nash en consorten was dit het eerste optreden nadat ze drie dagen vrij hadden gehad. En dat merkte je ook. Ondanks de ingetogen liedjes van Rain Plans straalde de band gretigheid en energie uit. De muzikanten hadden er zin in en de zaal luisterde ademloos.

Greatest Hits

Nadat alle nummers van Rain Plans gespeeld waren, was er meer ruimte voor interactie. Israel Nash begon wat te praten en te grappen, had wat goedbedoelde adviezen adviezen aan het publiek en gaf aan blij te zijn weer in Nederland te kunnen spelen, zijn home away from home. Maar dat is natuurlijk een stuk minder interessant dan wat hij muzikaal op het podium vertoonde. De tijd stond nog ongeveer vijf nummers toe van zijn vorige album, het goede Barn Doors & Concrete Floors. Natuurlijk kwam Fools Gold – zijn single en grootste hit van deze plaat – langs, maar ook Louisiana, Goodbye Ghost en Baltimore waren het aanhoren meer dan waard. Het laatste nummer van het optreden was het mooiste van de avond: Drown. Na dit nummer kwam de band nog een keer terug voor een toegift, waarna er toch echt gestopt moest worden.

Vandaag treedt Israel Nash twee (!) keer op in Nederland – in Edam-Volendam en Eindhoven – en dan verlaat de singer/songwriter ons land weer. Mocht u nog de tijd hebben een van deze twee concerten te bezoeken, kan ik u van harte aanraden dat vooral te doen. Mocht dat niet lukken, hoeft u niet te wanhopen: Nash komt ongetwijfeld nog een keer naar ons land, zijn home away from home.

Social Share Toolbar

One thought on “Psychedelische muur van geluid in Het Paard

  1. Pingback: [Eindejaarslijst] What's new - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *