Rain City

Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, Soundgarden en Mudhonney hebben allemaal één ding gemeen: ze komen allemaal uit Seattle, birthplace van de grunge. Maar tegenwoordig komt er veel meer goede muziek uit de Rain City, zoals de stad ook wel genoemd wordt. Het Subpop-label zit namelijk in Seattle. En laten er nou veel goede muzikanten bij dit label zitten. Een aantal van deze bands heeft net een nieuw album uit, een aantal is met een nieuw album bezig. Tijd om eens te inventariseren wat we zoal gemist hebben en kunnen verwachten.

Blitzen Trapper

In 2008 brak Blitzen Trapper door met hun album Furr. Dit was een fantastisch country/folkalbum. Nog steeds luister ik regelmatig naar dit album. Na Furr kwam de band met Destroyer of the Void. Ook een leuk album, maar al een stuk minder goed dan Blitzen Trapper. Met de opvolger van dit album – American Goldwing – ging het helemaal mis. De muziek werd te glad, te poppy en ik haakte af. Toch werd ik enthousiast toen ik hoorde dat Blitzen Trapper dit jaar met een nieuw album zou komen. In september verscheen het dan eindelijk: VII. Maar ook dit album viel slecht tegen. Waar ik op American Goldwing af en toe nog weleens iets hoorde dat mij aan Furr deed denken, op VII was dit niet te vinden. Een absolute teleurstelling dus. Maar, met Furr in mijn achterhoofd, ben ik waarschijnlijk toch weer benieuwd als ze weer een nieuw album aankondigen. Tegen beter in blijf ik toch hopen op iets van die vergane glorie.

Blitzen Trapper – VII by Soulfood Radio on Grooveshark

Fleet Foxes

De Fleet Foxes is ook een van de bands die onder contract staat bij Subpop. Hun debuutalbum – Fleet Foxes – gooide hoge ogen in 2008 en ook hun tweede plaat – Helplessness Blues – was een erg goede  plaat. Helplessness Blues is alweer uit 2011, dus hoogste tijd om met nieuw materiaal te komen. En dat lijkt er ook aan te komen. Op 15 juni plaatsten de heren de eerste aanwijzing dat zij weer aan het opnemen zijn, op 17 juni de tweede. Sindsdien is het weer stil op Facebook. Er is nog geen officieel nieuws geweest over een nieuw album, maar de aanwijzingen zijn daar.

Mark Lanegan

Mark Lanegan is vooral bekend als zanger van The Screaming Trees. Toch heeft Lanegan acht soloalbums uitgebracht. Zijn laatste – Imitations – kwam eind september 2013 uit. Imitations is een verzameling van covers die Lanegan doen terugdenken aan zijn jeugd. Hij covert niet alleen bekende artiesten als Frank Sinatra, diens dochter Nancy of Nick Cave & The Bad Seeds, maar ook minder bekende zangers als bijvoorbeeld Andy Williams (wiens werk drie keer gecoverd wordt op dit album). Imitations is een erg ingetogen album en verdient het om uitgebreider te worden besproken. (Stay tuned, zou ik zeggen.)

Mark Lanegan – Imitations by Soulfood Radio on Grooveshark

Soundgarden

“Leven die nog?!” hoor ik u denken. Jazeker, deze grunge-grootheden zijn sinds 2010 weer samen en eind dit jaar komt hun tweede album sinds de reünie uit: Fopp White Shirt. Op 26 november komt dit album uit. Eind november zullen we weten hoe Chriss Cornell en consorten en hun muziek de tand des tijds hebben doorstaan.

Zo ziet u maar weer: ondanks het – grotendeels – verdwijnen van de grunge heeft de muziekindustrie toch definitief wortel geschoten in Seattle. Er zitten genoeg grote namen in de Rain City om het nog even vol te houden.

Social Share Toolbar

One thought on “Rain City

  1. Pingback: De jeugd van Mark Lanegan - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published.