Rainy Day Music 2: Jimi Hendrix

De excuusplaat: Ray Day, Dream Away

En ja hoor, alsof de duvel ermee speelt. We kondigen een thema ‘regen’ af en het weer is plotseling heel draaglijk, herfstdagen ineens ‘on-Hollands’ warm. Voor de gelegenheid heb ik mijn zomerjas maar weer aangetrokken. Godzijdank nog niet gewassen en in de kast opgeborgen!

Maar, met een beetje mazzel wordt het tegen het weekend weer lekker nat en kouder..

Want natte, koude dagen zijn de dagen dat je ongegeneerd de hele dag – direct uit bed in je ochtendjas – binnen mag blijven. Dagen waarop je makkelijk plannen naast je neer legt en doorschuift naar morgen, of volgende week. Dagen waarop je – staand voor een warme radiator – kijkt naar mensen die blijkbaar ècht ergens naartoe moeten.. Sukkels.

Escapisme: Electric Ladyland

Deze weersafhankelijke vorm van escapisme wordt mooi bezongen door Jimi Hendrix in Rainy Day, Dream Away. Het nummer is afkomstig van Electric Ladyland, zijn laatste plaat met Experience-leden Mitch Mitchell en Noel Redding. Bij uitstek was dit album een uitvlucht voor Jimi. Hij experimenteerde in een van de duurst uitgeruste studio’s van dat moment met zijn geluid. De opnames verliepen moeizaam door drugs en feestjes. Op het nummer doen wat gastmuzikanten mee, een mooie parallel voor de feestende entourage die tijdens de opnames rond hing. Leuke weetjes: Buddy Miles verzorgt de drums (hij wordt later de vaste drummer in Hendrix’ Band of Gypsys) en het nummer kent een vervolg in Still Raining, Still Dreaming (tevens Electric Ladyland).

Allereerst hoor je wat gekuch, gebrabbel en iemand die een hijs van een joint neemt? Hierna volgt een soulvolle ode aan regenachtige dagen..

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *