Rainy Day Music

Het zal niemand ontgaan zijn dat de herfst z’n intrede heeft gedaan. De dagen worden donkerder en – met name – natter. Al deze regen deed mij denken aan muziek voor op regenachtige dagen.

The Jayhawks

The Jayhawks is een band die in 1992 doorbrak met het album Hollywood Town Hall. Op dit album staan fantastische nummers als Waiting for the Sun, Take Me With You (When You Go) en Nevada, California. Hoewel The Jayhawks tussen 1986 en 2003 gemiddeld elke drie jaar een nieuw album uitbrachten, wisten de heren Hollywood Town Hall nooit meer te benaderen. Dit kwam mede doordat founding father Mark Olson na Tomorrow The Green Grass, de opvolger van Hollywood Town Hall, de band verliet. Gary Louris, de andere songwriter van de band, had hier duidelijk moeite mee. De twee volgende albums wisten nooit het niveau van hun doorbraakalbum te benaderen. Toen werd het 2003.

Rainy Day Music

In 2003 kwam het zevende studioalbum – en het vierde studioalbum sinds Hollywood Town Hall – van de band uit. Rainy Day Music werd maar matig enthousiast ontvangen door de criticasters. De recensenten viel vooral de volledige terugkeer naar roots music op. Maar om nou te zeggen dat dat een afknapper is.. Rainy Day Music staat vol met mooie luisterliedjes. Natuurlijk is de afwezigheid van Mark Olson een gemis; Olson was immers degene die van meet af aan de folkinvloeden met zich meebracht. Maar op dit album wist Gary Louris, als enige overgebleven songwriter, deze invloeden ook op waarde te schatten. Nummers als Tailspin, All The Right Reasons en Eyes of Sarah Jane hebben zonder meer een plaats verdiend in het oeuvre van The Jayhawks. Dan vergeet ik nog het beste – en bekendste – nummer van Rainy Day Music: Save It For A Rainy Day. Als je – naast Waiting for the Sun – gaat kijken wat een archetypisch Jayhawks-nummer is, dan is het wel Save it for a Rainy Day. De opbouw, de harmonieën en de melodie; alles aan dit nummer klopt. Ook al waren de originele songwriters niet meer beiden lid van de band, met Save it for a Rainy Day had de band haar oorsprong weer ontdekt.

Verzoening

Na Rainy Day Music kwamen Mark Olson en Gary Louris weer bij elkaar en besloot het duo weer samen muziek te gaan maken. Dit resulteerde in de mooie plaat Ready for the Flood. Deze keer niet onder de naam The Jayhawks, maar alleen onder de namen Gary Louris & Mark Olson. Na het succes van dit album besloten Louris & Olson om weer samen als The Jayhawks muziek te gaan maken. Het resultaat van deze samenwerking kwam in 2011 uit. Met Mockingbird Time streefde de band ernaar om het beste The Jayhawks-album ooit te maken. Dit is niet gelukt – Hollywood Town Hall staat nog steeds op eenzame hoogte – maar het maakte wel duidelijk dat de heren Louris & Olson elkaar nodig hebben om geen goede, maar fantastische muziek te maken. Mockingbird Time is ondertussen ook alweer twee jaar oud. Wat mij betreft is het de hoogste tijd voor The Jayhawks om een nieuw album uit te brengen.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *