Record Store Day 2013: Malkmus doet Can

Morgen is het weer zover: Record Store Day 2013, de dag waarop we het bestaan van de onafhankelijke platenzaak vieren. En dat doen we dan niet alleen door iets uit het reguliere assortiment te kopen, nee, we kopen speciale, gelimiteerde ‘record store day releases’. Ik ben daar een sprekend doelwit van, want bij de combinatie gelimiteerd en vinyl begin ik al te kwijlen. Maar op record store day vind ik zelden iets van mijn gading, omdat de bijzondere releases vaak limited (een half jaar later liggen ze nog in de bak), noch speciaal blijken (een plaat die je al lang hebt, maar dan op pimpelpaars vinyl).

Maar goed, er is altijd een uitzondering die de regel bevestigt. Welke is dat dit jaar? Ty Segall die T Rex covert is een optie, net als de Amsterdamse afrobeatgroep Jungle by Night die Black Sabbath doet. Maar de winnaar is Stephen Malkmus die de liveregistratie van zijn uitvoering van Ege Bamyasi van de krautrockgroep Can op elpee uitbrengt. Even opfrissen: Malkmus was  in de jaren negentig zanger van de indierockband Pavement en heeft sindsdien een solocarrière. Can is met Kraftwerk de belangrijkste krautrockband uit de jaren zeventig. Maar waar Kraftwerk elektronica gebruikte, is Can een hypnotiserende en experimentele rockband.

Ege Bamyasi was in 1972 de tot dan toe meest toegankelijke Canplaat, dat wil zeggen relatief rustig en met korte nummers. Zelfs Japanse zanger Damo Suzuki houdt zich in. Het slotnummer Spoon was zelfs een kleine hit, is toen gebruikt als themesong voor de Duitse tv-serie Das Messen en een uitstekende Texaanse indieband heeft zich er naar vernoemd. Ege Bamysasi is zelfs zo rustig dat Stephen Malkmus er naar eigen zeggen drie jaar lang elke dag heeft geluisterd voor het slapengaan. Ter ere van de 40ste verjaardag van de plaat voerde hij hem integraal uit in Keulen vorig jaar, samen met de Duitse band Von Spar. En Malkmus – die in Pavement ook al niet vies was van een motorik ritme – maakt er wat moois van, luister maar hieronder.

En voor Record Store Day wordt het concert nu op elpee uitgebracht. In een gelimiteerde oplage van 3500 en op rood (Europa) en groen vinyl (VS), dat dan weer wel…

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.