Slagerfest

Een bewogen voetbalseizoen is bijna ten einde. De grote moraal van het verhaal lijkt dat geld alleen niet genoeg is om kampioen te worden. Een dikke portemonnee is leuk, maar de hand die het geld spendeert dient gestuurd te worden door kennis en geduld. Vaak genoeg is dit niet het geval en wordt er gemikt op snelle korte termijn investeringen. Vervolgens leveren deze niet het gewenste rendement. Individuele kwaliteiten zijn dan niet meer in staat om de gebreken van het collectief te compenseren.

Niet alleen in Nederland is dit het geval geweest. Op Europees topniveau is deze trend ook zichtbaar. Clubs die wel over geld beschikken, maar dit doelmatig en duurzaam spenderen, lijken op dit moment het voetbal te domineren. Waar anders dan bij onze degelijke oosterburen vinden we zulk soort clubs. Duitsers, in tegenstelling tot de inwoners van de zuidelijke landen van Europa, zijn namelijk zuinig op hun geld. Niet voor niets is de Rekordmeister uit Beieren op basis van eigen kapitaal één van de rijkste clubs ter wereld.

Toch lijkt het een beetje saai om alles maar op geld te gooien. Er zijn natuurlijk ook andere dingen die de Duisters anders doen dan anderen. Muziek, om maar iets te noemen. Wie wel eens naar de Oktoberfesten is geweest, beseft zich al te goed waarom David Hasselhof juist in Duitsland wel hits scoorde. Hoog tijd om dus eens te onderzoeken welke verborgen krachten er in de clubliederen van Bayern en Dortmund zit verscholen.

Wat meteen opvalt is dat het Falco gehalte van het Bayern clublied toch wel aanzienlijk hoger ligt dan die van Dortmund. Daar ze in Dortmund, net als in de rest van de wereld, in 1934 nog niet bekend waren met de synthesizer, valt dit verschil ook wel enigszins te verklaren. Vrolijke lieden zijn het in ieder geval wel die Duitsers. Op zijn tijd is er echter ook ruimte voor een stukje sentiment. Wie denkt dat ze in Dortmund alleen maar de polonaise dansen, heeft duidelijk de Borussia Dortmund Hymne nog niet gehoord.

Met zulke muziek heb je geen miljoenen nodig, dan wil je met zijn allen alleen maar dat het spelplezier prevaleert. Gewoon lekker jezelf blijven, de rest volgt vanzelf. Voor de neutrale toeschouwer maakt het dus niet uit wie er wint; we sluiten het seizoen sowieso af met een onvervalst Slagerfest.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.