Song of the Year: ‘Hold On’ van de Alabama Shakes

In de niet bijster interessante Nederlandse hitlijsten, waren er dit jaar maar weinig lichtpuntjes te ontdekken. Zo brachten de Black Keys met Little Black Submarines een van de beste rocksingles van de afgelopen jaren uit. Of je het nummer nou ziet als een ode aan het origineel of als ordinair plagiaat, weinigen zal ontgaan zijn dat Stairway To Heaven de inspiratiebron vormde voor deze stamper.

Tussen de vaak aan de The Voice of Holland gelieerde ellende en slappe R&B ook weer veel nummers van Adele, van wie het publiek blijkbaar geen genoeg kan krijgen. De zangeres heeft aangekondigd het de komende jaren rustiger aan te gaan doen en dat zou niet verkeerd zijn. Zo’n goede stem door overdaad voortijdig beu raken zou zonde zijn, maar is met al die singles, waarvan James Bond theme Skyfall de laatste is, inmiddels een reëel risico.

Een nummer dat terecht in veel jaarlijstjes zal staan, is het onweerstaanbare Hold On van de Alabama Shakes. Neem een groepje jonge gasten uit een slapend industriestadje in Amerika, laat die opgroeien met veel jaren ’60 rock en ouderwetse soul, zet er een dame voor met een rauwe strot en je krijgt een van de beste nummers van 2012.

Geen moeilijke poses, geen flitsende pakjes, gewoon jonge gasten die hopen dat muziek een interesanter bestaan biedt dan het leven in Athens, Alabama. Zo is/was zangeres Brittany Howard postbode… Dit is muziek zoals je het wil horen, dit klinkt, om een veel gebruikt cliché te gebruiken, authentiek. Debuutalbum Boys & Girls klinkt als de omgevallen platenkast van je ouders (als je een gelukkige jeugd gehad hebt tenminste) en mist weliswaar meer echt goede nummers als Hold On, maar belooft veel voor de toekomst. Hopelijk verdwijnt de band snel weer de studio in om een tweede album op te nemen en kan de lokale TNT in Athens definitief op zoek naar een nieuwe postbode…

Ik nomineer Hold On van de Alabama Shakes voor Song of the Year 2012!

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.