St. Paul and The Broken Bones – Half The City

Nieuwsgierig gemaakt door aandacht in Jazzism en een volledige pagina in de Volkskrant dan toch maar eens gaan kijken bij Bruis Festival in Maastricht waar St. Paul and The Broken Bones op zondag 7 september optraden. Het optreden begon vroeg in de avond in een halflege tent, maar toen de band na precies een uurtje van het podium afliep, liet het een dolenthousiaste, inmiddels stampvolle tent achter.

St.-PaulWant St. Paul and The Broken Bones zijn een fenomeen live. De band speelt strak, maar niet op de routineuze manier die je vaak bij soulbands ziet. Geen nonchalance, maar overgave en concentratie bij het tegenwicht bieden aan het geweld dat zanger Paul Janeway loslaat op het Maastrichtse publiek. Want, mijn God, wat heeft die kerel een stem.

Hij ziet er niet uit: te zwaar, slecht zittend pak met witte glimschoenen en een paar stevige jampotten op zijn neus. Maar wat maakt het uit, vanaf seconde 1 pakt hij het publiek bij de lurven om het ook niet meer los te laten. Hysterisch schreeuwend, prekend (‘Can I get an amen?’), dansend, fluisterend en zwetend geeft hij alles.

De muziek (op 1 nummer van Sam Cooke ‘played Otis Redding style’ na) is afkomstig van debuutalbum Half The City, dat een paar maanden geleden uitkwam. Het is een puntgaaf soulalbum waarop in vrijwel ieder nummer volgens beproefd recept rustig naar een climax wordt toegewerkt. Vanaf openingsnummer I’m Torn Up is het 12 nummers lang feest. Wie de band live heeft gezien haalt de plaat gegarandeerd voorlopig niet meer van de draaitafel.

Luister en bekijk HIER het optreden dat St. Paul and The Broken Bones zaterdag 6 september op Into The Great Wide Open gaf. Hou hun concertagenda in de gaten, want het schijnt dat ze komend jaar weer naar Europa komen. En koop die plaat.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *