Sterven in de bergen

Zat u ook zo in spanning? Het ging gelukkig net goed, maar even leek het erop dat Sinterklaas niet aan zou komen zaterdag. De gebrekkig organisatie ten spijt – ik mag hopen dat er koppen gaan rollen onder zijn navigeerpieten – kwam de Sint toch op tijd aan in ons landje. Maar sommige oude mannen op een lange reis komen nooit meer aan.

Luister maar eens naar de bluegrass-klassieker Take Me To The Mountains van Del McCoury & The Dixie Pals. Del McCoury is een van de voortrekkers van de moderne bluegrass. McCoury heeft opgetreden met grote mannen, is regelmatig te zien in grote Amerikaanse talkshows en heeft sinds 2008 zelfs een eigen muziekfestival: DelFest. Maar daar gaat het in dit stukje allemaal niet over. Vandaag gaat het over het nummer Take Me To The Mountains.

Take Me To The Mountains is de titeltrack van het gelijknamige album dat in 1981 uit kwam. Het nummer gaat over een man die een maatje uit het leger op gaat zoeken. Hij vindt zijn vriend stervende in een veteranenziekenhuis. Maar daar wil de man zijn laatste adem niet uitblazen. Zijn vriend wil sterven in zijn geboortestaat Tennessee, op een bergtop in de Blue Ridge Mountains. Del McCoury (laten we voor het gemak maar even aannemen dat McCoury zelf de ik-persoon is) besluit de beste man hierbij te helpen. Het lukt ze uiteindelijk de man uit het ziekenhuis te krijgen en ze zetten het op een rijden naar de heuvels van Carolina. Het is alleen een beste afstand die ze moeten overbruggen: de man lag in Houston, Texas. Maar ze gaan het proberen.

Tijdens de reis ligt zijn vriend vooral te slapen terwijl McCoury zijn uiterste best doet om zijn vriend op tijd in Tennessee te krijgen. Toen ze langs Atlanta, Georgia reden ging het slechter met de stervende man, maar hij was er van overtuigd dat hij het zou halen tot Tennessee. Maar bluegrass blijft natuurlijk wel gewoon countrymuziek. Dus u raadt het al: vlak voordat de Blue Ridge Mountains in zicht komen, sterft McCoury’s vriend in de auto. Toch is het niet helemaal een treurig einde van de oude man. McCoury kan zich troosten met diens laatste woorden.

Dying in my footsteps sure beats that Houston bed.

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.