The Needle And The Damage Done

Oorworm

Zo af en toe heb ik ze: oorwormen. Een oorworm – of Ohrwurm, ‘ auf Deutsch’ klinkt dat natuurlijk nog beter – is het verschijnsel dat een melodie in je hoofd blijft zitten. In principe is hier sprake van een soort hitgevoeligheid, het begrip catchy sluit hier mooi op aan. Muzikanten zoeken naar een bepaalde hook die je als luisteraar niet kwijtraakt.

Naast het Koningslied, de verwijzing die je wist dat zou komen, merkte ik dat ik afgelopen week opvallend vaak The Needle And The Damage Done van Neil Young nuriede. Het nummer bleef me bij van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat nadat ik het album Harvest (1972) weer eens geluisterd had. Twee conclusies kan ik hier uit trekken.

Hersenen en muziek

De eerste is dat ik geen beste falsetto stem heb. Daar kan ik mee leven. De tweede is dat ik wellicht enigzins obsessief compulsief ben aangelegd: mensen met een obessieve-compulsieve stoornis hebben vaker dan normaal last van oorwormen. Neurowetenschapper Dr. Daniel Levitin beweert dit in zijn werk This Is Your Brain On Music. (Veel artikelen over de relatie tussen hersenen en muziek vind je hier.)

Danny Whitten: kapotgeslagen talent

Obsessies zijn naar. Gelukkig heb ik weinig lijdensdruk ervaren toen het nummer door mijn hoofd spookte. En dankzij de oorworm weet ik nu wel dat Neil Young het nummer schreef over Danny Whitten, gitarist van formatie Crazy Horse, met wie Young zijn tweede album Everybody Knows This Is Nowhere (1969) opnam. Whitten’s muzikale talent is kapot gegaan door een heroineverslaving. Whitten werd verlaten door zijn Crazy horse maten en uiteindelijk ontslagen door Neil young. Deze stuurde hem met 50 dollar naar huis. Thuis overleed hij aan een overdosis van Valium en alcohol..

Dankzij de oorworm weet ik ook dat er vele covers van het nummer zijn gemaakt en dat ik de versie van Neil Young veruit het mooist vind:

Social Share Toolbar

Leave a Reply

Your email address will not be published.