The One, The Life and Music of James Brown

Wat een ongelooflijk nare kerel was die James Brown. Hij sloeg vrouwen, belazerde zijn bandleden en heeft meerdere keren (terecht) in de gevangenis gezeten. En toch vergeet je dat allemaal zodra je een van de ongenadig swingende platen uit zijn hoogtijdagen opzet. Zeker twintig jaar was de man met prachtige bijnamen als Mr. Dynamite, the Godfather of Soul en The Hardest Working Man in Show Business een van de belangrijkste zwarte artiesten op aarde en biograaf RJ Smith beschrijft op verhalende wijze de lange weg die Brown moest afleggen voordat hij de compromisloze bandleider werd die de ene naar de andere klassieker uitbracht en belangrijk was voor de overgang van gospel naar soul en vervolgens in funk.

James-BrownDe anekdotes vliegen je om de oren. Zoals het verhaal van Brown die regelmatig het podium op moet eind jaren ’50 met een zonnebril om een blauw oog te verhullen. De band waarmee hij dan toert, de Uplifters van Little Richard, hebben namelijk totaal geen respect hebben voor de kleine lelijkerd die in hun ogen alles heeft afgekeken van hun oude baas.

RJ Smiths’ The One, vernoemd naar de nadruk die Brown zijn drummers en bassisten laat leggen op de eerste tel van de maat, geeft daarnaast een fraai portret van de tijd. Mooi zijn de passages waarin de gespannen verhouding wordt beschreven tussen de Black Power Movement en de zanger van Say It Loud I’m Black and I’m Proud. Eigenlijk vindt hij dat segregatie een economisch issue is, waar iedere zwarte Amerikaan die hard werkt zelf een einde aan kan maken. Illustratief is het nummer dat Brown opneemt in reactie op de val van de door hem gesteunde Nixon: You Can Have Watergate Just Gimme Some Bucks And I’ll Be Straight.

Verplichte kost voor iedere muziekliefhebber, al is het jammer dat we maar weinig te weten komen over wat Brown vond van tijdgenoten als Otis Redding, George Clinton of Curtis Mayfield. Wellicht dat daar in de memoires van zijn belangrijkste bandlid en arrangeur, trombonist Fred Wesley meer over te vinden is.

 RJ Smith, The One, The Life and Music of James Brown

Social Share Toolbar

2 thoughts on “The One, The Life and Music of James Brown

  1. Pingback: Muziek met (kerst)ballen II: James Brown : VanderLubben

  2. Pingback: Lighten Up, Fred! - Soulfood Radio

Leave a Reply

Your email address will not be published.